MFRR: U Srbiji alarmantno stanje u oblasti slobode medija - Napadi na novinare zabrinjavaju

U prvih šest meseci ove godine u Evropskoj uniji je i zemljama kandidatima je zabeležen broj slučajeva napada na novinare i kršenja medijskih sloboda kao u celoj 2023.
MFRR: U Srbiji alarmantno stanje u oblasti slobode medija - Napadi na novinare zabrinjavaju
Foto: 021.rs
Među zemljama kandidatima stanje je posebno alarmantno u Srbiji, ocenjuje se u izveštaju platforme za brzo reagovanje na kršenje medijskih sloboda MFRR.
 
U 27 članica EU su u prvih šest meseci zabeležena 474 takva incidenta, a meta je bilo ukupno 748 fizičkih ili pravnih lica iz oblasti medija. Srazmerno veći broj takvih medijskih alarma zabeležen je u osam zamalja kandidata - 282 - a na meti se našlo 464 medijskih delatnika ili medijskih kuća.
Među zemljama kandidatima, novinari su takvim napadima bili posebno izloženi u Turskoj (76 medijskih uzbuna) i u Ukrajini (75).
 
U izveštaju MFRR se navodi da je u Srbiji u prvih šest meseci ove godine bilo 38 takvih medijskih uzbuna, a da su napadi bili upereni protiv 52 fizičkih ili pravnih lica iz oblasti medija.
"Stanje slobode medija u Srbiji je alarmantno, a verbalni napadi (63,2 odsto) čine većinu tih zabeleženih incidenata. Od januara, mediji su se suočili sa velikim brojem onlajn pretnji. Trećina izgreda prijavljenih u zemlji (34,2 odsto) dogodila se onlajn", navodi se u izveštaju.
 
Kao primer se navode pretnje upućene televiziji N1, koje su uključivale i pretnje smrću, kao i do sada nezabeležen broj pretnji smrću i pretnji nasiljem članovima i rukovodstvu Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine.
 
Navodi se da su u nekoliko navrata vodeći političari verbalno vređali novinare u javnim nastupima. U izveštaju se navodi i da su u Srbiji registrovana četiri fizička napada na novinare, i da su dva takva napada bila povezana sa izborima.
 
Izveštaj navodi i primer verbalnih napada na novinare koji su izveštavali sa protesta kao i arbitrarne zabrane nekim novinarima da prisustvuju sednicama opštinskih ili gradskih skupštiine, kao i podizanje takozvanih SLAPP tužbi, čiji je cilj da se novinari spreče da obaveste javnost o nekoj temi.
 
"Slučajevi dokumentovani u prvoj polovini godine potvrđuju da u Srbiji postoji uporni trend ozbiljnog gubitka poverenja novinara u vlasti, ne samo zbog njihovog eklatantnog propuštanja da dosledno sprovedu istrage i procesuiraju odgovorne za pretnje, nego i zato što su povremeno one te koje šire jezik mržnje protiv novinara i maltertiraju ih", navodi se u izveštaju.
 
Na interaktivnoj mapi se vidi da je Srbija po broju fizičkih i verbalnih izgreda prva među zemljama Zapadnog Balkana.
 
Ujedno, mapa pokazuje da je u zemljama kandidatima nešto prisutnije fizičko nasilje nego u zemljama EU. Ukuopno je u svim zemljama zabeleženo 100 fizičkih napada od ojih je 47 rezultiralo telesnim povredama.
 
MFRR navodi da zabrinjava trend da su iza 143 slučaja kršenja slobode medija i napada na novinare stajali zvaničnici vlasti ili javnih ustanova.
 
I dok su verbalni izgredi, i to uglavnom onlajn, i u EU i u zemljama kandidatima bili najčešći oblik zastrašivanja novnara, u zemljama kandidatima je drugi vid po učestalosti bilo hapšenje, pritvaranje i izricanje zatvorskih kazni novinarima, u čemu prednjači Turska.
 
Mapa pokazuje da je u EU broj izgreda protiv novinara sa 96 bio najveći u Italiji, a slede Nemačka (72), Francuska (57), Španija (49) i Mađarska (47).
 
Osnivači platforme za monitoring medijskih sloboda MFRR su Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF), Evropska federacija novinara (EFJ) i Međunarodni institut za štampu (IPI), koji zajedno i izdaju izveštaj o stanju medijskih sloboda.
  • Miki

    12.09.2024 09:00
    Miki
    Nebih se složio u celosti.Slažem se da su sve TV sa nacionalnom frekvencijom pod rezimom AV kao i skoro sve kablovske TV. Imaju zadatak da ga deo hvali deo da ga kritikuje ali prvo mora proci SNS cenzuru! Bitno je da se 24h spominje dobro ili lose jer ignorisanje je nedopustivo! Za mene kao i vecinu slobodnih gradjana trenutno naj objektivniji TV je N1 koji nekada i pretera u kritici ali zaista nepristrasno izveštava bez ikakvog straha i ucena! Čast i naklon malom broju novinara i TV voditelja jer kao sto znamo mnogi nisu odeleli novcu kvadratima i privilegijama od strane AV i time izgubili zauvek kredibilitet i ime novinara! AV im je dao istu slobodu da ga kritikuju sale se sprdaju ali dozirano kroz filtere samo da se ne ignoriše i time predstavlja slobodu medija u njegovoj Srbiji!
  • ceca

    11.09.2024 21:29
    AVistan
    AVistan!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija