Orlović od oktobra zvanično dekan Fakulteta političkih nauka

Na beogradskom Fakultetu političkih nauka (FPN) ovih dana je zvanično zavedena odluka iz juna prema kojoj profesor Slaviša Orlović od oktobra postaje dekan, objavio je list Vreme.
Orlović od oktobra zvanično dekan Fakulteta političkih nauka
Foto: Screenshot/Nova S
Vreme prenosi da su odluku, brojni profesori FPN opisali kao pravno nasilje posle protesta studenata zbog prijava koje protiv Orlovića godinama postoje zbog seksualnog uznemiravanja studentkinja.
 
Savet fakulteta je o dekanu glasao u junu i od tada nije bilo novog glasanja.
List Vreme je objavio, pozivajući se na svoje izvore, da će Orlović nastupiti kao dekan, a da će borba struja na fakultetu verovatno dobiti sudski epilog.
 
Izvor tog nedeljnika je objasnio da postoji tek neformalno obećanje Orlovića da će smesta po stupanju na funkciju podneti ostavku, ali da to nije sigurno.
"Odluka je navodno donesena samo kako bi se fakultet izvukao iz nezavidne pravne situacije. Odluka će biti zavedena kao pravna, a onda će se na sledećoj sednici Saveta konstatovati njegova ostavka", tvrdi neimenovani izvor.
 
Problematično je to što se na dnevnom redu naredne sednice Saveta fakulteta uopšte ne nalazi ostavka profesora Orlovića, što znači da on na toj poziciji može i ostati, piše Vreme.
 
Sve dok je odluka na pravnoj snazi, Orlovića ništa, kako tvrdi izvor tog nedeljnika, sem pritiska javnosti, ne može obavezati da podnese ostavku.
 
Odlazeći dekan FPN Dragan Simić je kazao da nije mogao da spreči rutinsko zavođenje odluke iz juna, ali ponavlja da je ona protivpravna.
 
"Ta odluka je po našem mišljenju, kao i mišljenju univerzitetskog ombudsmana i generalnog sekretara rektorata, protivpravna", kazao je on za Vreme.
 
Objasnio je da je za izbor potrebno 14 glasova od ukupnog broja članova Saveta koji iznosi 27, te da je za njega je glasalo 13 članova, što nije dovoljno.
 
Na glasanju u junu, Savet fakulteta je nakon ostavki pet članova utvrdio da se birački spisak tog tela sastoji od 22 člana i pristupilo se glasanju.
 
Orlović je na glasanju imao 13 glasova, i na taj način je izabran za dekana FPN-a, podseća Vreme i dodaje da su nezadovljni profesori najavili žalbe zbog takve odluke, kao i moguće sudsko razrešenje slučaja.
 
Dan nakon spornih izbora na fakultetu, oglasio se i sam Orlović na mreži Iks tvrdnjom da daje ostavku na mesto dekana.
 
"Svestan da bi dugotrajna sporenja i tumačenja, kao i eventualni sudski postupci u vezi sa izborom dekana blokirali normalno funkcionisanje fakulteta, stavljajući fakultet na prvo mesto, postupajući odgovorno, dostojan poverenja koje su mi koleginice i kolege ukazale kao kandidatu za dekana, dosledan svojim demokratskim uverenjima, ne želeći da delim fakultet, podnosim ostavku na mesto izabranog dekana", napisao je tada Orlović.
 
Vreme piše i da Orlović ostavku do sada nije podneo, iako je njegova najava naizgled bila stavila tačku na pobunu studenata i profesora zbog njegovog izbora.
 
U međuvremenu nisu uspeli napori grupe suprotstavljene Orloviću da se izabere drugi vršilac dužnosti dekana.
 
Vreme piše i da se profesor Orlović u centru pažnje našao 2014. nakon što se pojavila vest da ga je studentkinja master studija optužila za seksualno uznemiravanje.
 
Orlović je nakon toga smenjen s te pozicije, ali to navodno nije bilo navedeno kao formalni razlog.
 
On je za Politiku tada rekao da je s mesta prodekana razrešen "zbog nepostojanja komunikacije s dekanom", te da nikad protiv njega nije podneta krivična prijava za seksualno uznemiravanje, kao i da nijedan državni organ nije konstatovao nikakvo uznemiravanje s njegove strane.
  • Sabahudin

    12.09.2024 14:10
    Omerović
    Pravi čovek za tu funkciju...
  • Bira

    12.09.2024 00:21
    Bitka
    Sve zavisi kako ce studenti reagovati, ako su za njih nama penzionetima nije draga ali to je njihova borba.
    Probudite se deco, vasa buducnost je u pitanju.
  • Dr

    11.09.2024 22:41
    Dajte da vidimo šta se dešava na medicinskom fakultetu u NS. KCV(novopostavljena) hoće da vlada i fakultetom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija