Koje zemlje postaju novi važni igrači na tržištu litijuma, dok je Srbija podeljenog stava?

Litijum je sve prisutniji. Proizvodnja je za samo 10 godina porasla gotovo sedam puta, sa 30.400 na 198.000 metričkih tona prošle godine.
Koje zemlje postaju novi važni igrači na tržištu litijuma, dok je Srbija podeljenog stava?
Foto: Pixabay
To je pokazao Statistički izveštaj o svetskoj energiji, koji je objavio Energetski institut. 
 
Kada se uzme još veći vremenski horizont, porast upotrebe je još impresivniji, prenosi Forbs Srbija.
U 1995. iskopano je samo 9.500 metričkih tona odnosno 20 puta manje.
 
Očekivano, ovom snažnom rastu doprinela je uloga litijuma u proizvodnji baterija, posebno za električne automobile.
Najveći proizvođači
 
Poznato je da je Australija najveći svetski proizvođač sa 86.000 metričkih tona u prošloj godini i udelom od 43,4 odsto ukupne globalne proizvodnje. Sledi Čile sa 56.500 tona što mu je donelo udeo od 28,5 odsto u ukupnoj proizvodnji. Na trećem mestu je Kina sa prošlogodišnjom proizvodnjom od 33.000 tona (16,7 odsto udela).
 
Ostale zemlje su daleko iza, ali mnogo značajniji podatak iz izveštaja je koje zemlje hvataju ozbiljan zalet kada je reč o ovom metalu.
 
Litijum i zvezde u usponu
 
Prošle godine, najvišu stopu rasta proizvodnje imao je Zimbabve – čak 230 odsto – ali treba imati u vidu nizak nivo proizvodnje – 1.000 tona u 2022. i 3.400 u prošloj godini.
 
S druge strane, novi igrači na koje treba obratiti pažnju su Brazil i Argentina.
 
Argentina je prošle godine povećala iskopavanje litijuma za 50,5 odsto, sa 6.400 na 9.600 tona. Rast Brazila bio je 86,3 odsto – rast sa 2.600 na 4.900 tona.
 
Slično je i kada se posmatra desetogodišnji period. Veliki rast beleže litijumske velesile poput Australije, Kine i Čilea, ali su značajan rast imali ponovo Argentina i Brazil. Rast proizvodnje u Argentini tokom poslednjih 10 godina bio je 14,4 odsto, a u Brazilu čak 28,5 odsto.
 
Zanimljivo je da je među osam najvećih proizvođača, samo u Sjedinjenim Američkim Državama došlo do pada proizvodnje u poslednjih 10 godina. S druge strane, litijum je u ovoj zemlji veoma prisutan jer su na kraju prošle godine potvrđene značajne rezerve litijuma.
 
U SAD to vide kao strateški i ekonomski rizik jer bi industrija električnih vozila mogla da bude zavisna od inostranih izvora, posebno Kine.
  • @Goran

    13.09.2024 10:18
    Svaka država koja je svoju ekonomsku politiku okrenula na poljoprivredu je siromašna. Molim vas nemojte dokazivati da i od ovih sada na vlasti postoje gori.
  • Nenad

    13.09.2024 09:50
    Sve ogromne zemlje koje sebi mogu da dozvole zagadjenje jednog dela. Mi smo suvise mali i zatrovali bi sve.
  • Goran

    13.09.2024 07:43
    Goran
    Srbija kao mala i plodna Zemlja mora zaokrenuti Ekonomskom Politiku na poljoprivredu i proizvodnju hrane i vode uz Nuklearnu energiju i bice za kratko vreme medju prvih pet u Evropi! Time bi se sve smirilo i porastao drasticno standard Gradjana! Ovom rasprodajom Srbije i lazima AV doziveli smo da smo na samom dnu gde polovina Gradjana prezivljava u hronicnom Siromastvu i nema ni na vidiku bilo kakvo poboljsanje sem dugova kredita ucena…

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija