Milenković: EU za deo Srbije ima auru odbojnosti zbog Kosova, a sad i zbog litijuma

Evropska unija u delu naroda u Srbiji već ima auru odbojnosti koja se tiče Kosova, ali se sada na nju kalemi novi narativ da Unija, zbog litijuma, otima zemlju i ugrožava vodu i vazduh.
Milenković: EU za deo Srbije ima auru odbojnosti zbog Kosova, a sad i zbog litijuma
Foto: Beta/Miloš Miškov
To je za FoNet rekao politički konsultant Dušan Milenković.
 
On je ukazao na to da je pitanje Kosova uvek bilo najveća prepreka značajnijem poverenju građana u EU, ali da se sada na tu prepreku značajnijoj podršci članstvu dodaju i novi problemi.
"Sada imate narativ da nam EU otima i zemlju, ugrožava vazduh i vodu, a Brisel ne radi ništa po tom pitanju i ponaša se nemo", smatra Milenković.
"Mi smo ovde imali najveće zagovornike članstva u EU među ljudima koji su najveći podržavaoci demokratije. Unija je, međutim, sada snažan partner vlasti i predsednika Aleksandra Vučića, a imamo još i litijum, koji se dodaje na odbojnost prema Uniji", objasnio je Milenković.
 
Komentarišući nedavne posete nemačkog kancelara i francuskog predsednika, slanje municije za Ukrajinu i kupovinu borbenih aviona "rafal", Milenković je rekao kako nije uveren da je sve to pomerilo srpsko društvo više ka Zapadu.
 
"Režim, međutim, očigledno pravi jednu vrstu, možda je zaokret teška reč, ali čvršćeg vezivanja za Zapad, iako i dalje održava čvrste i intenzivne veze sa Kinom", smatra Milenković.
 
On dodaje i da priča o slanju municije za Kijev prolazi dosta "ispod radara", pa bi bila potrebna ozbiljna komunikaciona kampanja da bi srpsko društvo moglo da shvati do koje mere Srbija zapravo učestvuje na strani Ukrajine u ovom ratu.
 
Kada je reč o "rafalima", Milenković priznaje da nije vojni ekspert, ali da je od njih čuo da takva kupovina znači da se trajno vezujete za zapadnu vojnu infrastrukturu.
 
On nije uveren da bi eventualni izostanak Vučića sa samita BRIKS u Kazanju, na poziv ruskog predsednika Vladimira Putina, predstavljalo "istorijsko ne Rusiji".
  • miki

    13.09.2024 08:54
    #Citalac
    Ne možemo tako da posmatramo stvari. Samo se setimo šta su Nemci za vreme Velikog rata uradili francuzima pa saradjuju! Pa posle drugog ameri samo sto nisu okupirali pa je gen De Gol spasao francuze pa opet saradjuju! Znači politika interesa i umešnosti da postoji prosperitet države . Šta je juče bilo, bilo je … Idemo dalje. Vizionarstvo, požrtvovanost bez mnogo patetike i nezavisno novinarstvo, sudstvo , obrazovanje i zdravstvo. Recept jasan i težak.

    Ti možeš ja ne. Da si proživeo i video šta sam ja dok sam bio dole u službi ne bi mogao očima da ih vidiš. Ali kome ja to da pričam, veći patriotizam u ratu i vojsci su prikazali mađari slovaci i goranci od tzv Beograđana i tzv Novosađana.
    Zato i kada čitam ove kokmentare znam da većina nije takva.
    Zato i ponosno kažem da sam i srbin i vojvođanin. I smatram ih kao svoje najmilije. Mnogi od njih su mogli da pobegnu za maticu ali nisu želeli ostali su da brane svoju zemlju . Za razliku od vas
  • @Bukvalista?

    13.09.2024 08:50
    Samo što je ova učiteljica prvo pružila pomoć kriminalcima i banditima da toj deci pobiju članove porodice i otmu im kuću uz nanošenje ogromne štete koju ni za 1000 godina neće nadoknaditi, i nastavlja da ih podržava decenijama nakon toga u svemu što rade na štetu te dece. Ali naravno učiteljica je uvek "dobra, pametna, talentovana, vickasta i iznad svega".
  • /

    13.09.2024 08:32
    /
    u briksu ce vas nastaviti trovati. tamo niko ne kontrolise pesticide
    kojima se prska povrce.

    o robovskom radnom vremenuda da ne pricamo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija