Vučić: Nećemo proglasiti okupaciju Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija nije donela odluku o okupaciji Kosova i Metohije, navodeći da su srpski pravni eksperti bili apsolutno protiv toga.
Vučić: Nećemo proglasiti okupaciju Kosova
Foto: Beta (AP/Marjan Vučetić/arhiva)
Razlog je što bi se time, kako je naveo, teritorija Kosova i Metohije priznala kao druga država, a njihove oružane snage legalnim.
 
Vučić je rekao da ni formiranje tzv. Vojske Kosova ili drugih albanskih oružanih grupacija ne dovodi do toga da se deo teritorije može smatrati delom teritorije pod okupacijom, posebno zbog toga što je formiranje takvih oružanih formacija nelegalno, odnosno "u oštroj suprotnosti sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i drugim pravilima međunarodnog prava".
"Ako bi bila proglašena okupacija, oružanim grupama Albanaca na Kosovu i Metohiji, bez obzira na njihov naziv, bi se priznao status legalne oružane sile. Mi ne smemo da im damo status legalne oružane sile. To je prvi i ključni razlog zašto ne proglašavamo okupaciju danas. Nećemo da im damo bilo kakav pravni legalitet i legitimitet, jer ga nemaju", naveo je predsednik Srbije.
 
Okupacija ili ratna okupacija, prema njegovim rečima, moguća je samo u međunarodnim oružanim sukobima.
"To bi značilo da mi priznajemo teritoriju Kosova i Metohije za teritoriju druge države. Zato ne prilazimo merama proglašavanja okupacije. Teritorija se može smatrati okupiranom ukoliko je pod vlašću vojne sile druge države. Okupacija je pojam međunarodnih oružanih sukoba, odnosno oružanog sukoba najmanje dve države. Ona nije pojam nemeđunarodnih oružanih sukoba, odnosno oružanog sukoba unutar jedne države", kazao je Vučić.
 
Naveo je da, prema srpskom zakonodavstvu, svaki građanin Srbije koji potpiše ili prizna kapitulaciju ili prihvati ili prizna okupaciju Srbije ili nekog njenog dela kazniće se sa najmanje 10 godina zatvora.
 
"Drugim rečima, samo priznanje okupacije, odnosno proklamovanja dela teritorije pod okupacijom je i krivično delo", dodao je Vučić.
 
"Za nas slučaj Banjska nije terorizam"
 
Povodom toga što su kosovski pravosudni organi podigli optužnicu u slučaju oružanog sukoba u Banjskoj, u septembru prošle godine, Vučić je izjavio da srpski organi "sprovode svoju istragu" i da za srpske organe slučaj Banjska "svakako nije terorizam".
 
"Naši organi što se Banjske tiče sprovode svoju istragu, iako im nisu dostavili podatke iz Euleksa koje su tražili", rekao je Vučić.
 
Povodom Kurtijevog odlaska na sever Kosova, ocenio je da je bio "veoma uspešan".
 
"To je bila manifestacija sile", kazao je Vučić.
  • Pera

    14.09.2024 15:27
    Naivni Norijega
    Da proglasi okupaciju za koju se dogovorio?! Kombinacija Kvislinga, Norijege, Mobutu Sese Seko-a.
  • Neobavezni Lajčak

    14.09.2024 13:31
    Nelegitimni Šmit
    Kad već govori o legitimitetu, pade mi na pamet kako se među Srbima u Srbiji i RS ustalio naziv "nelegitimni Šmit" misleći se na to kako Šmit nema odobrenje SB UN.
    Sad ću da podsetim da ni Lajćak odnosno "EU posrednik" za dijalog sa Kosovom nema odobrenje SB UN.
    Naime "EU posrednik" je postavljen 2010 god neobavezujućom odlukom GS UN, a zna se da su odluke GS UN neobavezujuće za bilo koga.
    A zašto se u Srpski narativ ali i u izveštavanje medija ne ubaci narativ "Neobavezujući Lajčak" ili "Neobavezujući EU posrednik" tako bi vrlo jasno javnost Srbije mogla da sagleda da "neobavezujućeg EU posrerdnika" možemo da odbacimo i da priču oko Kosova vratimo u SB UN u prisustvo Kine i Rusije.
    Vučić krije od javnosti Srbije da je "EU posrednik" neobavezujući jer je postavljen odlukom neobavezujuće GS UN.
  • mirjana

    14.09.2024 11:30
    Dal moze
    Ne treba sada proglasiti okupaciju samo zamoliti nase najvece prijatelje makrona i solca da napuste kosovo i Resen problem nadam se da ce vucic iskoristiti sansu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija