Vlada naložila mere za Kosovo i pokretanje procedure za obavezno služenje vojnog roka

Premijer Miloš Vučević izjavio je da su "naložene mere koje ministarstva moraju da primene u smislu pravne i socijalno ekonomske zaštite Srba na KiM, kao i naših nacionalnih interesa".
Vlada naložila mere za Kosovo i pokretanje procedure za obavezno služenje vojnog roka
Foto: Beta (Vlada Srbije/Slobodan Miljević)
"I to je ono što je direktno povezano sa onih pet oblasti o kojima je predsednik pričao, vraćanje stanja pre ovih jednostranih poteza vlade Albina Kurtija. To je svakako da proglasimo Kosovo i Metohiju kao području posebne socijalne zaštite. To je dalje jačanje srpskih institucija na Kosovu i Metohiji i njihovo osnaženje i nedozvoljavanje da one budu ugašene", rekao je Vučević posle sednice Vlade Srbije.
 
On je naveo da je "vrlo bitno i formiranje posebnog ili specijalnog, a videće se kako će se formalno-pravno definisati, odeljenja tužilaštva koje će procesuirati sve počinioce krivičnih dela vezana za ono što se dešava na Kosovu".
Takođe, ići će se sa zahtevom ka Skupštini Srbije da "nevažećim, odnosno nelegalnim proglasi sve akte koji su suprotni sporazumima između pregovarčkih strana od proglašenja Kosova".
 
"Znači sve ono što se činilo jednostrano, sve ono što je poništavalo dogovore i napore za nas ne postoji, nevažeće, neobavezujeće i ne može da proizvodi pravno dejstvo", rekao je Vučević.
Predsednik Aleksandar Vučić je predstavio sinoć zahteve i poteze Srbije u vezi sa situacijom na KiM, podeljene u pet oblasti i rekao da će "u tom cilju biti pokrenuta globalna diplomatska kampanja i da će razgovarati do kraja novembra sa 60 svetskih lidera kojima će predstaviti sedam nužnih tačaka za napredak u dijalogu".
 
Naloženo da se pokrene procedura obaveznog služenja vojnog roka
 
Vlada Srbije usvojila je i zaključak kojim se nalaže Ministarstvu odbrane da hitno pokrene proceduru za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka u trajanju od 75 dana.
 
"Mislim da će Vlada Srbije do kraja sledeće nedelje, a biće pozvan i predsednik Srbije kao vrhovni komandant da prisustvuje sednici, usvojiti predlog izmena zakona kojim ukidamo suspenziju obaveznog služenja vojnog roka, ali ga definišamo na 75 dana", rekao je Vučević.
 
Naveo je da je ideja da obavezno služenje vojnog roka zaživi sredinom sledeće godine.
 
Dodao je da se kreće u proces definisanja kako da mladi regruti koji su recimo završili elektrotehničke, mašinske i slične škole mogu da služe vojni rok i u Vojno-tehničkom institutu i onim organizacionim delovima Vojske Srbije i Ministarstva odbrana koje zahtevaju veće tehničko i tehnološko znanje.
 
"Nama će trebati mladi momci koji znaju da vode i voze besposadne letelice, dronove, tako da će imati i klasičan oblik služenja vojnog roka, ali imaćemo i mladiće koji su određenih profila školske spreme da mogu da u posebnim jedinicama Vojske Srbije pomognu državi svojim znanjem i veštinama", rekao je Vučević.
  • Vida

    15.09.2024 09:57
    Jos je Milosevic, ratujuci prvo protiv bratskih naroda, pa onda protiv celog sveta, izgubio ratove i Kosovo.
    123 drzave su priznale nezavisnu drzavu Kosovo.

    Kakvu poruku ovim merama Vucic salje svetu ?
    Kakvu Albancima ?
    Kakvu nama ?
  • Ajde

    15.09.2024 06:19
    Ajde
    ti @Dragane kao stariji na popravni u Vojsku. Mozes i sada plata biti bila veca a mozda bi ukućani od tebe odmorili na duži period? Daj bre nelupetaj ako imas imalo razuma?! Vojska nije vaspitna ustanova i svako ko tako nesto zagovara je debelo podbacio kao roditelj te preti svom detetu Vojska ce te naučiti pameti i sl.Alooo ovo je 21 vek i to trecina gde svako gleda da radi zivi zaradjuje trosi i provede se i sta je lose u tome niko nikog ne ugrozava! Ako si mentalno ostao u 20 veku i toj retorici napisa ti danas u Vojsku dobrovoljno se prijavi i uzivaj. Svakavih budala ima na ovim drustvenim mrežama zaista!
  • Aca

    15.09.2024 06:12
    Ostavka vlade
    Vlada jedino nikako da se seti da iz moralnih razloga podnese ostavku, posto u Vladi moralnih ljudi I nema.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija