Šta udišu građani Bora: Koncentracija kadmijuma i do 42 puta veća od dozvoljene

U vazduhu u Boru može se naći i arsen i kadmijum i olovo, a koncentracije idu i po nekoliko desetina puta više od dozvoljenih. Najgore je na mernom mestu Jugopetrol, pokazao je izveštaj iz aprila.
Šta udišu građani Bora: Koncentracija kadmijuma i do 42 puta veća od dozvoljene
Foto: Screenshot (Beta)
Sudeći prema "Izveštaju o ispitivanju kvaliteta ambijentalnog vazduha u Boru" Instituta za rudarstvo i metalurgiju iz ovog grada, lokalno stanovništvo udiše vazduh ispunjen otrovnim hemijskim elementima – od kojih je najviše olova, arsena i kadmijuma, piše N1.
 
Kako se navodi u izveštaju za april, najveće zagađenost je na mernom mestu Jugopetrol. Koncentracija kadmijuma se kretala u rasponu od 0.16 do 211.2, odnosno 42 puta više od dozvoljenog, a arsena 139,7 što je 23 puta više od maksimalne dozvoljene koncentracije.
Na mernom mestu Oštrelj, u aprilu je zabeležena koncentracija kadmijum gotovo duplo veća od dozvoljene.
 
Prekomerno zagađenje kadmijumom i arsenom je zabeleženo i na mernim stanicama Brezovik, Institut i Gradski park. 
 
Za ukupne taložne materije (UTM) za period od mesec dana dozvoljena koncentracija prekoračena je na tri od sedam mernih mesta: Bolnica, Oštrelj i Institut.
Kada se pogleda srednja godišnja zagađenost za 2023. godinu, najveća je zabeležena na mernoj stanici Jugopetrol, a više od maksimalne dozvoljene koncentracije arsena zabeležene su još na mernim mestima Breznik, Gradskom parku  i Institutu.
 
Celokupan izveštaj možete da pročitate OVDE.
 
Prema publikaciji "Unapređenje upravljanja kontaminiranim lokalitetima u Srbiji" koju je 2020. godine objavio  Institut za javno zdravlje „"Dr Milan Jovanović Batut", u kojoj se nalazi i "Pilot studija – primer grada Bora", kod muškaraca i žena u Boru postoji "znatno veći rizik od obolevanja i smrti od svih malignih tumora, osim raka kože, a životni vek kraći je za 10 godina".
 
Takođe je primećen i veći rizik od smrtnosti zbog bolesti cirkularnog sistema, respiratornih, digestivnih i urogenitalnih bolesti, kao i veći rizik i za urođene deformacije, malformacije i hromozomske aberacije. Razlog tih većih rizika od obolevanja i smrtnosti je zagađenje.
 
Podsetimo, Rudarsko-topioničarski kompleks u ovom gradu je od 2018. godine u većinskom vlasništvu kineske kompanije Ziđin. Ova kompanija je septembra prošle godine saopštila da je zahvaljujući filterima za odsumporavanje "u Boru rešen vekovni problem zagađenja".
  • Penzionerka

    16.09.2024 09:16
    bolnice
    Eno nam Vučić zida bolnice za kancer po ugledu na Francusku, time se hvali ovih dana, jer Kosovo je prodao pa mora nečim da se hvali. Sve će to on pozlatiti i izlečiti samo mu ne dirajte "čelični zagrljaj sa bratom Kinezom".
  • Neko

    15.09.2024 01:19
    Imali u Našoj zemlji neki Grad ili Opština da se negde udiše Cista vazduh? Izgleda nema! Nema mesta a da nije prodato stranim korporacijama da nas truju i to sa naše zemlje.Zatrovane vode,Vazduh sve.
  • Eon

    14.09.2024 22:36
    Činjenica
    Naše prijateljstvo s Kinom nije samo čelično, u njemu ima i kadmijuma, arsena i olova.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija