Profesor tražio od đaka da pišu afirmativan rad o rudarenju litijuma, roditelji ga prijavili

Profesor Valjevske gimnazije dao je, na času retorike i besede, učenicima zadatak da napišu afirmativni rad o rudarenju litijuma, gledajući na to kroz naočare mladog SNS-ovca.
Profesor tražio od đaka da pišu afirmativan rad o rudarenju litijuma, roditelji ga prijavili
Foto: Pixabay (ilustracija)
Pojedini roditelji su zbog toga školi uputili zvaničnu prijavu. 
 
Milica Kaljević, takođe prosvetni radnik, ispričala je za N1 da joj se, posle časa, javila ćerka i rekla da su "na času retorike i besedništva bili primorani da pišu isključivo afirmativno na temu iskopavanja litijuma i otvaranja rudnika u Srbiji".
Pojedini roditelji su od škole zatražili da se protiv profesora pokrene disciplinski postupak i da učenicima budu vraćene sveske u kojima su besede pisali.
 
"Toliko je tema koje su mogle biti odabrane, a da nemaju ni direktnu ni indirektnu vezu sa politikom, s obzirom na to da je bilo kakva politika i političko agitovanja zakonom zabranjena. Drugi momenat je prinuda, moja ćerka je to doživela kao prinudu, da je prinuđena da piše isključivo za kopanje litijuma. Treći momenat, na šta su mi skrenula pažnju dva, tri roditelja, je to što je profesor tražio da te sveske budu potpisane svojeručno i da u njima bude samo ta beseda. Ti roditelji se plaše zloupotrebe tih radova, političke ili bilo koje druge", navodi Kaljević.
Direktor Valjevske gimnazije Predrag Obradović kaže za N1 da je političko delovanje u školi zabranjeno, ali da je u ovom trenutku rano govoriti da li ono što se desilo na tom času ima političku konotaciju.
 
"Juče su u našu školu pristigle dve prijave roditelja učenika iz odeljenja u kojem pomenuti profesor predaje taj predmet. Roditelji, odnosno deca se žale na emocionalno, odnosno psihičko nasilje i odmah nakon tih prijava smo i odreagovali, sazvali tim sa njima, a nakon toga i sa profesorom. Profesor će do ponedeljka dostaviti svoju izjavu i dati svoj utisak i činjenice kako je to izgledalo", kaže Obradović.
 
Osim izjave profesora, kaže on, iskaze će dati i učenici.
 
"Ako utvrdimo na osnovu tih izjava da je bilo elemenata nasilja pokrenuće se disciplinski postupak protiv profesora. Izjave će davati svi učenici odeljenja, a ne samo dva, u prisustvu svojih roditelja. U daljem postupku će se utvrditi da li je i u kojoj meri bilo političkih tema pa na osnovu toga će profesor biti sankcionisan, da li lakše ili teže to će morati da pokaže taj proces", izjavio je Obradović.
  • /

    15.09.2024 12:02
    /
    mogao je naci drugu temu
  • Mile

    15.09.2024 10:36
    @Tapkalo
    Gospodine, radi se o maloletnim osobama koje sigurno ne odražavaju raspoloženje gradjana o temi 'za' ili 'protiv' i zanimljivo bi bilo da se zna koja retorika je ,od ponudjenih ,profesoru posebno kvalitetna ,za čistu peticu.
    Da nije opozicije niko ne bi saznao o čemu se radi i ovakvi profesori treba da znaju da se o ponudjenoj temi može daleko više saznati iz predmeta koji se bave rudnim bogatstvom.....
    Tuga je što profesor ne zna u šta se upustio
  • Zovem se Stevo

    15.09.2024 09:44
    INAČE
    Sledeći zadatak za đake neka bude, afirmativan rad o AV, kao scena u filmu "TITO I JA".
    Čiji rad bude najbolji, taj đak ide na izlet u Jajince.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija