Srbija i R. Srpska obeležavaju Dan srpskog jedinstva i zastave, Svečana akademija u Novom Sadu

Srbija i Republika Srpska danas, 15. septembra obeležavaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.
Srbija i R. Srpska obeležavaju Dan srpskog jedinstva i zastave, Svečana akademija u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Ovaj praznik je ustanovljen povodom proboja Solunskog fronta, 15. septembra 1918. godine.
 
Svečana akademija povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave održaće se u 18 časova, u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.
Organizatori svečanosti su odbori za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Vlada Srbije i Republike Srpske.
 
Povodom obeležavanja praznika, predsednik Aleksandar Vučić primiće u Predsedništvu, u 11 sati, učenike i nastavnike osnovnih škola i predsednike opština iz Republike Srpske i Crne Gore.
Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave biće obeležen i u zgradi Konzulata u Minhenu u Saveznoj Republici Nemačkoj. Svečanosti će prisustvovati ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević.
 
Zaključkom Vlade Srbije od 11. septembra 2020. godine, dan proboja Solunskog fronta, 15. septembar, obeležava se kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a istovetnu odluku dan ranije donela je Vlada Republike Srpske.
 
Probojem Solunskog fronta, koji su izveli Srbi, ostvarena je ključna promena u ratnim prilikama Prvog svetskog rata.
 
Time je započeo slom Centralnih sila, odnosno snaga Nemačke, Austrougarske, i drugih, kao Bugarske i Turske, što će dovesti do okončanja Prvog svetskog rata, najvećeg i najrazornijeg koji je svet do tada video.
 
Brzo napredovanje Srba, pošto je front probijen, prinudilo je na kapitulaciju prvo Bugarsku, potom i Austrougarsku, da bi kapitulacijom Nemačke Veliki rat bio okončan.
Brzo napredovanje Srba, pošto je front probijen, prinudilo je na kapitulaciju prvo Bugarsku, potom i Austrougarsku, da bi kapitulacijom Nemačke Veliki rat bio okončan.
 
Srpska vojska je tada po oslobođenju prostora Kraljevine Srbije, oslobodila i prostore nastanjene Srbima dotadašnje Austrougarske, kao i druge južnoslovenske narode, što je rezultiralo stvaranjem zajedničke države Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, koja je 1929. preimenovana u Kraljevinu Jugoslaviju. 
 
Bio je to jedan najvećih uspeha u istoriji Srba. Front je probijen razbijanjem bugarsko nemačkih snaga koje su držale taj deo borbene linije. Potom, pošto je prodor Srba nastavljen velikom brzinom, na iznenađenje saveznika, usledila je prvo kapitulacija Bugarske, zatim Austrougarske, da bi potpisivanje primirja sa Nemačkom 11. novembra, označilo konačni poraz Centralnih sila u Prvom svetskom ratu.
  • Ssss

    15.09.2024 18:36
    Lepota videti kako se srpske zastave vijore srpskom Atinom.
  • Zamenik zamenika

    15.09.2024 16:11
    Danas nije praznik. Državni praznik se utvrđuje zakonom. U zakonu o državnim praznicima ovog praznika nema.
  • mns

    15.09.2024 15:59
    eee...
    Ameri u zakon uveli davnih godina svoj dan zastave... i niko se ne protivi, svi kače iste po kućama, krovovima , ulicama prodavnicama... još su naredili da se obavezno, kad god je to moguće, istakne u filmovima i serijama... da se pokaže patriotizam ...
    a kod nas?! ....
    pljuvanje, ne poštovanje, ma nema ni jedinstva... ni patriotizma...
    ta zastava treba da nas ujedinjuje, da se borimo za nju, za državu , za jedinstvo.... to ko je na vlasti, meni nije presudno... jer ako smo ujedinjeni, pod zastavom, postavićemo, kao narod , sledećeg ,boljeg, a ne goreg od AV... ali trenutno nemamo takvog čoveka ...
    a zastave će se sve više vioriti ...ponosno ... i treba... ipak...
    ona je od svih zastava na svetu, NAJ LEPŠA...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija