"Pad demokratije u Srbiji počeo i pre dolaska Vučića na vlast"

Profesor Fakulteta političkih nauka (FPN) u Beogradu Dušan Vučićević ocenio je da je pad demokratije u Srbiji prisutan od 2010. godine, pre dolaska Aleksandra Vučića na vlast.
"Pad demokratije u Srbiji počeo i pre dolaska Vučića na vlast"
Foto: 021.rs
Prema njegovom mišljenju, koje je izneo povodom Međunarodnog dana demokratije, država ima formalno demokratska pravila i procedure, ali u suštini ima autoritarnu političku praksu.
 
Vučićević je za agenciju Beta kazao da Srbija u ovom trenutku, kao ni poslednjih godina, nije demokratska država, te da je pad demokratije možda prisutan čak od 2010/11. godine i pre dolaska Vučića na vlast.
Rekao je da je Srbija sada hibridni režim, da ona formalno ima demokratska pravila i procedure, ali u suštini ima autoritanu političku praksu, što je ono što je razlikuje od klasičnih autoritarnih i klasičnih demokratskih režima.
 
"Pojednostavljeno, postoji neka vrsta zakrivljenog terena na kome se nadmeću vladajuće i opozicione partije, a on je zakrivljen zato što ne postoji jednakost u pristupu finansijskim resursima, pristupu medijima i u najširem smislu pristupu zakonu, odnosno institucijama, gde pripadnici vladajućih partija i oni koji ih podržavaju imaju drugačiji tretman kada je u pitanju zakon u odnosu na opozicione partije i opozicione aktiviste", rekao je Vučićević.
Dodao je da je to nešto što postoji niz godina i u više izbornih ciklusa i što daje neopravdanu prednost vladajućim partijama nad opozicionim tokom izborne kampanje.
 
Govoreći o popravljanju izbornih pravila, rekao je da se najčešće radilo o kozmetičkim i tehničkim izmenama, kojima se nije menjala neravnopravnost u pristupu finasijskim resursima, medijima i zakonu.
 
"Popravi se neki član zakona, nešto sitno, ali to ni na koji način ne može da ugrozi dominantnu poziciju koju vlast ima", naveo je on.
  • Aca

    15.09.2024 15:19
    Hibridni rezim
    Svrha hibridnog rezima je da jednom rukom mase nacionalnom zastavom, a drugom isporucuje sve Sto mi se trazi. Jedini realno gospodar Srbije je Kristofer Hil, koji podrzava diktatorski rezima zarad svojih ciljeva, a to su potpuno priznanje Kosova I iskopavanje litijuma. Hil se ipak u svemu tome malo preracunao.
  • Бла бла

    15.09.2024 11:41
    Откуд сад ово? Зна се ко је крив.
  • Hana

    15.09.2024 11:14
    Kao i u celom svetu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija