LSV- Vojvođani protiv vojnog roka: Srbiji ne trebaju puške i rakete, već nove škole

Liga socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani saopštila je da se protivi nameri Aleksandra Vučića i njegove vlasti da se ponovo uvede služenje obaveznog vojnog roka u Srbiji.
LSV- Vojvođani protiv vojnog roka: Srbiji ne trebaju puške i rakete, već nove škole
Foto: 021.rs
"Ovaj populistički potez, koji za cilj ima zadovoljavanje desno-konzervativnog biračkog tela, samo će dodatno isprazniti državnu kasu u kojoj je sve manje para za rešavanje ozbiljnih problema u našoj zemlji", stoji u saopštenju LSV-a koje potposuje potpredsednica te stranke Aleksandra Marković Maleš.
 
Dodala je da Vučića ne interesuje rešavanje problema neispravne pijaće vode u Vojvodini, pomaganje poljoprivrednim proizvođačima, oživljavanje sela, reforma obrazovnog sistema, sprečavanje odlaska mladih ljudi u inostranstvo.
"Pitamo Aleksandra Vučića šta da rade naši mladi sugrađani koji imaju, na primer, 26 ili 27 godina, i po najavama će morati da odu na služenje vojnog roka, a oni su već zasnovali porodice i imaju poslove od kojih žive njihove porodice. Hoće li njihova deca biti ostavljana bez prihoda 75 dana", kaže Marković Maleš.
 
Ocenila je da će najava obnavljanja obaveznog služenja vojnog roka samo dodatno ubediti mlade da napuste Srbiju.
"Srbiji ne trebaju puške i rakete. I previše se pucalo na ovim prostorima. Nama trebaju nove škole u kojima se uči po modernom nastavnom programu. Svaka ozbiljna država bi u to ulagala", navodi Marković Maleš.
 
Prema njenim rečima, bruto domaći proizvod Srbije po glavi stanovnika iznosi samo 29 odsto proseka Evropske unije, a vlast ne radi ništa da poboljša život građanima Srbije.
 
"Zato se izlaz iz turobne stvarnosti nalazi u militarizaciji društva i igranjem na kartu jeftinog patriotizma", rekla je ona.
  • micko

    16.09.2024 13:07
    Pa...
    S jedne strane ima pametnijih stvari za ulog, sa druge ovo je kao i sve ostalo sistemski problem koji ni jedna vlada nije uspela da resi do sada vec koriste u politicke svrhe. Druga stvar je sto nismo clan NATO pa po toj logici necemo bas biti kupus za gazenje pogotovo ako vidimo da ta organizacija ume da bude nepravedna i podlozna uticajima interesnim grupama individualaca. Mislim da obavezni vojni rok moze da se uvede za srednjoskolce a za sve preko 20e ili 21e moze da bude neka vrsta placenje obuke pa za rezerviste. Ali i to sve postepeno u pravljenje sistema ne za par godine vec za decenije koje dolaze.
  • Dr

    16.09.2024 10:15
    Ne mešam se u politiku
    Ali najgore je kad su svi pomalo u pravu a cilj nije rasprava o temi već nešto drugo. Što se tiče dužine vojnog roka u smislu obuke to je sasvim dovoljno jer i obuka u JNA je trajala 2 meseca i 20 dana. Sve ostalo je bilo "skupljanje lišća" u krugu kasarne. Sa ovom obukom i nekoliko vikenda godišnje za obuku formacija sasvim dovoljno. Što se tiče sa kim ćemo ratovati pa ni devedesetih niko nije verovao da nam se rat može desiti. Pitanje vaspitanja u vojsci je besmisleno (samo disciplina) jer je to pre svega pitanje za roditelje i školstvo.
  • Ale

    15.09.2024 22:59
    Odgovor
    I još jednom gospodine Ejjjj
    Sve sto sam rakao je statistika i realnost.
    Odgovorite mi na pitanje kada će statistika koju sam naveo u proslom postu da se poboljša u korist omladine i gradjana Srbije, kada će gradjani zemlje “Ekonomskog tigra” prestati da jedu parizer i ostale namirnice iz Segedina jer su jeftiniji nego domaći?
    I šta se to o vojsci i kako treba biti vojnik može naučiti za 2 meseca?
    Jel to isto kao i policija kursadzije (ne secam se koliko traje ta obuka ali je isto nešto smešno…) u Izraelu vojni rok traje 3 godine a 2 za žene i tada je onaj ko to završi vojnik.
    Voleo bih da mi bar jedan bot razumno odgovori na pitanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija