Građanima će od danas stizati SMS poruke upozorenja u slučaju opasne nepogode

Elektronska platforma za prenos hitnih informacija građanima u slučaju najave ili pojave opasnosti od elementarne nepogode ili tehničko-tehnološke nesreće puštena je u rad.
Građanima će od danas stizati SMS poruke upozorenja u slučaju opasne nepogode
Foto: Pixabay
To je saopštilo Ministarstvo za informisanje i telekomunikacije.
 
U saopštenju Ministarstva navodi se da će elektronska platforma omogućiti hitno informisanje građana o opasnom događaju slanjem SMS poruke na tačno određenoj teritoriji, objavljivanja obaveštenja o opasnom događaju od strane pružaoca medijskih usluga i tekstualnih panela na auto-putu.
Cilj je da se na najbrži način svi građani obaveste o nadolazećoj opasnosti i time sačuvaju njihovi životi i zdravlje.
 
"U narednom periodu Ministarstvo i MUP nastaviće sa intenzivnim radom na daljim unapređenjima sistema. Daljom nadogradnjom ovog softverskog rešenja do kraja 2025. godine biće obezbeđeno i obaveštavanje građana putem CBS (Cell Broadcast System) poruke. Paralelnim sistemima obaveštavanja (SMS i CBS) Srbija će ući u grupu od svega nekoliko država u Evropi koje imaju oba načina upozoravanja javnosti", stoji u saopštenju.
Kako je ranije najavljeno, SMS poruke će sadržati kratke i jasne informacije koje se odnose na opasnost, a u meteorološkom smislu sadržaće tip i intenzitet opasne pojave. Poruka će sadržati link prema stranici za informacije o tome kako se ponašati.
  • Predrag

    15.09.2024 19:00
    Ovo nema nikakve veze ni sa politikom niti sa nečijim materijalnim dobitkom.Nadležne službe za zaštitu građana ovim putem šalju upozorenja/obave-
    štenja o pretećoj opasnosti.Sva-
    ko može da oceni opasnost po svome i postupi kako hoće.Ukoliko ne postupi po preporuci snosi rizik po svoj ili porodični ,čak i životni rizik.Ovo prosto znači sprečiti a nikakve spasilačke ekipe ne mogu da spasu sve ugrožene jer su u velikim katastrofama i spasioci ugroženi.
  • Novonasađeni

    15.09.2024 16:01
    @Tamara
    Nema to veze sa tvojim brojem, već da li se nalaziš u zoni bazne stanice na čijem području je podignut alarm, tj. da li si i sama u ugroženoj zoni. Poruka se šalje svim telefonima koji su "zakačeni" na tu baznu stanicu, nema to veze sa bazom podataka ni da li si na nekom spisku.
  • Mirko

    15.09.2024 15:00
    Čista otimačina.
    Kako?
    1. sva važna saopštenja več idu putem Radija BG 202
    2. sms ko čita i uzima za ozbiljnižo več ima smartfon i vremensku aplikaciju koja ima opciju upozoravanja

    Ko je uzeo pare za ovu glupost?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija