Održana akademija povodom Dana srpskog jedinstva u SNP-u

Premijer Srbije Miloš Vučević ocenio je da "srpski narod na Kosovu pati zbog terora prištinskog režima i da Srbija nikada neće prihvatiti jednostrane poteze kosovskog premijera Aljbina Kurtija".
Održana akademija povodom Dana srpskog jedinstva u SNP-u
Foto: Screenshot (RTS)
On je, na akademiji povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, rekao da će srpska vlast učiniti sve šta može da pomogne Srbima na Kosovu i da ih zaštiti. 
 
Dodao je da je "očuvanje Republike Srpske veoma važno i da će Srbija raditi na tome, da se neće svađati ni sa kim, ali da će od svih tražiti uvažavanje".
 
Po njegovim rečima, "srpski narod više nego ikada teži ka jedinstvu i kolektivno se bori protiv veštačkih i spolja nametnutih podela".
Patrijarh srpski Porfirije ocenio je da "srpski narod u burnim vremenima i iskušenjima treba da pokaže mudrost i da se trudi da sačuva slogu, jedinstvo i mir".
 
Poglavar Srpske pravoslavne crkve rekao je da "srpski rod počiva na jedinstvu koje se nalazi u temeljima pravoslavne vere".
 
"Jedinstvo je naš ideal i nasušna potreba", rekao je patrijarh.
 
Dodao je da "zastava Srbije sabira u sebi nasleđe i budi u ljudima osećanje ponosa".
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se "Srpski narod vraća sebi".
 
"Danas, kada pogledam šta smo ostavili iza sebe u poslednjih nekoliko decenija, moram da kažem definitivnu istinu koju mnogi ne žele da slušaju, a to je da su Srbi u ovaj vek ušli sa dve države, Republikom Srpskom i Srbijom i da snagu našeg naroda u Crnoj Gori vraćamo", izjavio je Dodik.
 
Takođe, Dodik je rekao da je za obeležavanje ovog praznika najzaslužniji predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
 
"Učinio je to jedan čovek zaslužan za mnoge događaje u poslednjoj nacionaloj i političkoj istoriji našeg naroda, Aleksandar Vučić. Zajedno smo dogovorili da krenemo u obeležavanje i ponosan sam na činjenicu da to zajedno činimo", rekao je Dodik.
 
Program svečane akademije počeo je intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije, u izvođenju orkestra i hora Ministarstva odbrane "Stanislav Binički".
 
Svečana akademija u Srpskom narodnom pozorištu završena je pesmom "Veseli se srpski rode" koju je izvela Danica Crnogorčević.
  • Matija Korvin

    16.09.2024 12:30
    Ivan Nenad
    super ima dovoljno zastava po gradu za skinuti trebace nam za cerade da pokrijemo stvari od kise
    inace Srbija je lepa drzava, povremeno navratim iz Vojvodine u Srbiju ,jos dok nema pasoske kontrole malo da obidjem
  • NS

    16.09.2024 08:57
    Ooet. Blokiran grad. Skratili tamburica fest zbog nekog skupa kome mesto nije u Vojvodini - Novom Sadu. Zbog takvih vasih skupova urnisete javne reaurse gradjana Novog Sada i time uskracujete njihova Ustavna prava na zastitu, bezbednost.... Posto su bezbednjaci, lekari, policija angazovani na skupu...
  • LeeMaanac

    15.09.2024 23:49
    Ne znam na koga se odnosi patrijarhova izjava da nam je najpotrebnije jedinstvo? Verujem da nije mislio na čoveka koji stalno govori Mi i Oni.Koji neistomišljenike naziva lažovima,prevarantima i izdajnicima.Taj čovek se hrani time što stvara podele u narodu.Konačno i patrijarh da kaže nešto što može da se pozdravi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija