Malići: Najodgovorniji za očajno stanje Srba na Kosovu je upravo Vučić

Filozof i pisac sa Kosova Škeljzen Malići izjavio je da je Aleksandar Vučić "najviše doprineo da se Srbi na severu Kosova dovedu do očajnog stanja".
Malići: Najodgovorniji za očajno stanje Srba na Kosovu je upravo Vučić
Foto: Beta/AP (Visar Kryeziu)
Kako je rekao Malići, Vučić sada želi da se pokaže kao njihov spasilac tako što, kao vrhovni manipulator, želi da se oni vrate u institucije i pod hitno organizuju izbori.
 
"Kao da nije bio on taj koji im je naređivao da masovno napuste kosovske institucije, a zatim da listom bojkotuju izbore, koje bi u svakom slučaju ubedljivo dobili, čak i kad bi na te izbore izašlo deset odsto srpskih birača. Ali, njemu je više odgovaralo da se kosovska kriza produbi, a Srbi su mu bili zamorčad", rekao je Malići za list Danas.
On je kazao da je Vučićeva naredba Srbima u opštinama na severu da napuste kosovske institucije, a zatim i da bojkotuju lokalne izbore, otežala njihov položaj "jer su mnogi dobijali dvostruke plate, od Kosova i Srbije".
 
"Najavljena socijalna davanja, mislim, da su uglavnom samo pokušaj legalizacije plata koje su i do danas dobijali iz Srbije, samo što će sada plate u dinarima dobijati u ispostavama koje su otvorili blizu graničnih prelaza. Verujem da su mnogi Srbi u očajnom stanju, naročito je mladima došlo preko glave veoma dugo stanje nesigurnosti i napetosti, nejasna perspektiva šta ih čeka u neposrednoj i daljoj budućnosti", kazao je Malići.
On je ocenio da je vakuum u kom žive Srbi na severu Kosova poslednjih godina, kada je Kosovska policija preuzela kontrolu na severu, bez zaštitnih mehanizama koji su bili predviđeni sporazumima postignutim u dijalogu, pobudio mnoge "da se privremeno ili trajno presele u Srbiju ili dalje, u druge zemlje".
  • Alex

    16.09.2024 15:44
    “Borba”
    Ispravite me ako negde grešim…
    Ako se neko bori da Kosovo ostane deo Srbije kakva je to “borba” ako se desilo ovo:
    Režim Aleksandra Vučića od 2012. godine do danas više je učinio za nezavisnost Kosova od svih vlasti u istoriji Srbije.
    - Ukinuo sudove i tužilaštvo
    - Omogućio pozivni broj Kosovu
    - Ukinuo tablice
    - Predao elektroprivedu
    - Ukinuo civilnu zaštitu
    - Ukinuo poreski sistem Srbije
    - Integrisao policiju u sistem Kosova
    -Priznao pasoše i lične karte Kosova
    - Vašingtonskim sporazumom zatražio od Izraela priznanje Kosova
    -Predao sva javna preduzeća
    -Ukinuo opštine u sistemu Srbije
    - Omogućio ukidanje monetarnog sistema
    - Priznao diplome sa Kosova
  • BGD 011

    16.09.2024 15:08
    Sta ovde komentarisati
    "Aleksandar Vučić "najviše doprineo da se Srbi na severu Kosova dovedu do očajnog stanja"."Kao da nije bio on taj koji im je naređivao da masovno napuste kosovske institucije, a zatim da listom bojkotuju izbore, koje bi u svakom slučaju ubedljivo dobili, čak i kad bi na te izbore izašlo deset odsto srpskih birača." "Srbi su mu bili zamorčad"! "Vučićeva naredba Srbima u opštinama na severu da napuste kosovske institucije, a zatim i da bojkotuju lokalne izbore, otežala njihov položaj "jer su mnogi dobijali dvostruke plate, od Kosova i Srbije". Da li neko moze da demantuje reci ovog coveka? Istina se ne moze demantovati!
  • Veternik

    16.09.2024 13:59
    Vučić je rekao da nema više razgovora dok se 5 tačaka vraćanja na pređašnje stanje ne ispune !
    A pređašnje stanje je jednostranim potezima Kurtija i ne činjenjem Lajčaka poremećeno.
    To znači da ako se Vučić ne bude držao mera i 5 tačaka vraćanja na pređašnje stanje i nastavi razgovore sa Lajčakom i da mu legitimitet, onda je Vučić umešan u izdaju i svim silama moramo da ga smenimo. Najbolje ujediniti demonstracije Kosovo i Rio Tinto biće efikasnije, masovnije i žešće i učinkovitije i ispuniće cilj , a to je smena Vučića.
    OstAVka !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija