Vučević: Vrh vodostaja Dunava od 24. septembra, "izazovnija situacija" od Bezdana do Slankamena

Predsednik Vlade Miloš Vučević je posle sednice Štaba za vanredne situacije izjavio da se pažljivo prati stanje poplava u srednjoj Evropi i da se ne očekuje "ništa dramatično loše u Srbiji".
Vučević: Vrh vodostaja Dunava od 24. septembra, "izazovnija situacija" od Bezdana do Slankamena
Foto: Beta (Vlada Srbije/Slobodan Miljević)
"Ne očekujemo ni ugrožavanje imovine, ni ugrožavanje ljudskih života. Naravno da će, pre svega na Dunavu, biti ugroženi svi oni objekti koji su nelegalni - govorim o ne malom broju vikend-naselja koja se grade tamo gde ne bi smela da se grade", rekao je Vučević.
 
Dodao je da će država izdavati upozorenja svima koji imaju nelegalne objekte i voditi računa o njihovoj bezbednosti i apelovao na njih da pažljivo postupaju po instrukcijama Štaba za vanredne situacije.
Za rast vodostaja Dunava Vučević je naveo da se vrhunac u Srbiji očekuje između 24. i 26. septembra i da će on trajati sedam dana.
 
"Nešto izazovnija situacija će biti na prvom delu toka Dunava kroz Srbiju - od Bezdana do Slankamena, taj deo će biti zahtevniji. Od Slankamena pa nizvodno prema Beogradu i Đerdapu ne očekujemo veće probleme", rekao je Vučević.
Na deonici između Bezdana i Slankamena, kako je dodao, može doći do nivoa vanredne odbrane od poplava, ali je ponovio da se ni tu ne očekuju veći problemi.
 
O reci Savi premijer je rekao da se očekuje "nešto izazovnija situacija kod Šapca, ali da ni to ne bi trebalo da bude nešto što će ugroziti normalan život".
 
Republički štab za vanredne situacije je, na današnjoj sednici, zaključio da "trenutno nema mesta panici zbog poplava u Srbiji", preneo je MUP.
 
Štab je, povodom poplava u srednjoj i istočnoj Evropi, doneo zaključke kojim se ministarstva, javna preduzeća, organizacije i institucije obavezuju da "obave adekvatnu pripremu za odgovor na opasnost od poplava".
 
Rečeno je da se preduzimaju sve mere i da su u stanju pripravnosti sva raspoloživa sredstva, ljudstvo i oprema do "potpune stabilizacije vremenskih prilika i hidrološke situacije na svim slivovima".
 
Štab je Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije (RHMZ) i javnim vodoprivrednim preduzećima naložio da pojačano prate situaciju i "obezbede odgovor" da bi se potencijalna šteta svela na najmanju meru.
 
Štab je pozvao sve okruge, opštine i gradove da neprekidno prate hidrološku i meteorološku situaciju i stanje na svojoj teritoriji i da preduzimaju sve preventivne i operativne mere radi zaštite od poplava.
  • Dorotej

    18.09.2024 07:03
    Izazovna situacija
    Izazovnija situacija,koji izraz..Jebe se njemu u suštini za gornje podunavlje..Mađari angažovali vojsku..i milion džakova peska..a ovaj mrtav ladan a obično kako bude u Mađarskoj bude o kod nas..
  • dijasporac

    16.09.2024 18:28
    @Djordje
    Nije ti palo na pamet da mu izvestaje i prognoze vodostaja dostavlja neko ko se za razliku od nas u to razume?
  • Jkp radnik

    16.09.2024 18:19
    Gojković i Kruzevic kažu “ nema opasnosti”. Nemoj slučajno da nas neko zove da punimo džakove. Odmah idemo na bolovanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija