Aleksić o vojnom roku: Da li se mi to spremamo da ratujemo i s kim?

Poslanik i predsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) Miroslav Aleksić ocenio je, govoreći o najavi vlasti za vraćanje obaveznoj vojnog roka, da "zdravorazumski u tome vidi propagandu i marketing".
Aleksić o vojnom roku: Da li se mi to spremamo da ratujemo i s kim?
Foto: Beta (Amir Hamzagić/arhiva)
"Služio sam vojsku u kasarni, znam šta je vojska, obuka je trajala šest meseci. Ne znam kako neko za 75 dana može da se obuči da bude osposobljen da upravlja sofisticiranom opremom, o kojoj nam svakodnevno govore. Suštinsko pitanje nije vojni rok, već - da li se mi to spremamo da ratujemo i s kim. Kako i čemu?", rekao je Aleksić za portal Glas Šumadije.
On smatra i da je drugo suštinsko pitanje odliv profesionalne vojske.
 
"Ako smo krenuli u proces profesionalizacije, zbog čega smo došli u situaciju da profesionalni vojnici odlaze iz vojske. Čini mi se da se išlo logikom da Srbi vole vojsku i da je to dobro za mlade ljude. Možda i jeste, ali u bezbednosnom smislu to neće učiniti jačom u odnosu na sadašnji momenat", ocenio je Aleksić.
Naveo je da će NPS imati, kako je rekao, zvaničan stav i konsultovaće se sa stručnjacima u toj oblasti.
 
"Nema ovde ozbiljnog i strateškog promišljanja, već srljanje, populizam, marketing…", kazao je Aleksić.
 
On je rekao da je Vojska Srbije, "kao i sve drugo, u velikom problemu i da često služi za političke igrarije".
 
"Bolje je da su se bavili profesionalnom vojskom i motivisanjem onih koji žele da budu vojnici, možda su se za to i školovali, da imaju bolje uslove i da budu zadovoljni", rekao je Aleksić.
  • Srboljub

    18.09.2024 06:24
    Igrokaz
    Bogati za vojsku daju novce i volove,siromašni sinove...Vec su deca bogataša jurnula po potvrde koje ce im omogućiti izbegavanje vojne obaveze.Hoce li Vucicev,Dacicev sin dati primer i otici na služenje u prvom talasu ili ce i oni kao Vulin uz pomoć potvrde da je neuracunljiv uspeti da izbegnu vojnu obavezu....
  • Има

    17.09.2024 08:32
    Има
    опет НАТО да победимо као 1999!
  • Branko

    16.09.2024 22:50
    Gospodin Aleksic nije prepametan, ali nije ni toliko glup da ne zna o cemu se radi u ovom slucaju. I on i njegovi istomisljenici veoma dobro znaju da je, u svakom slucaju, mnogo bolje za drzavu da imamo sto vise sposobnih ljudi za odbranu i da ne planiramo nikakav napad ni na koga. Takodje znaju i na bezbroj primera su se mogli uveriti da je ovaj svet zasnovan iskljucivo na pravu i pravdi jacega. To smo i mi veoma dobro osetili na svojoj kozi i zato, za sledeci slucaj, treba da se pripremimo, a agresori i otimaci ce se vec pojaviti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija