Da li će Kremlj kazniti Beograd zbog okretanja Zapadu: Cena gasa kao batina

Kada god je Kremlj objavio "neometano snabdevanje Srbije gasom", to je značilo da je Srbija morala nešto zauzvrat da učini.
Da li će Kremlj kazniti Beograd zbog okretanja Zapadu: Cena gasa kao batina
Foto: Beta (Amir Hamzagić/arhiva)
Ostajalo je samo da se pogodi ili nagađa i šta to konkretno. U odnosima Srbije i Rusije gas je par ekselans političko pitanje, tako da je poslednji put u nizu presudno bilo nemenjanje političke pozicije prema Rusiji vezano za rat u Ukrajini, piše NIN
 
Činjenica je, svaku rusku pomoć, pa i redovnu isporuku gasa po nižoj ceni, Srbija je platila.
Sada su, međutim, odnosi umnogome komplikovaniji, a u Kremlju, u bliskom okruženju predsednika Vladimira Putina, sve glasniji su stavovi da se za Srbiju više ne može reći da naginje ka Zapadu, već da se "okrenula".
 
Iako većina građana u Srbiji smatra da je moskovska bela kuća jedinstvena u neizmernoj ljubavi prema Srbiji, ne samo novija dešavanja svedoče da to i nije tako.
 
Prema saznanjima NIN-a iz stranih diplomatskih krugova, u ruskoj diplomatiji formirale su se dve struje diplomata koje zagovaraju potpuno različit, čak suprotan odnos prema Srbiji i njenoj zavisnosti od ruskog gasa. Jedan krug diplomata smatra da Srbija treba i dalje da ima povlašćen status, druga je za povećanje cene gasa.
Trenutno, skor nije na strani Srbije s obzirom na to da je rodonačelnik ideje da se ipak "posegne za batinom", izuzetno blizak saradnik predsednika Rusije Vladimira Putina, glavni savetnik za spoljopolitičke odnose Jurij Viktorovič Ušakov. Iako vremešan, Ušakov, koji je godinama unazad na savetničkoj funkciji, posebno je ojačao od početka ruske invazije na Ukrajinu. 
 
Na to je donekle uticalo i povlačenje iz svakodnevnih obraćanja šefa diplomatije Sergeja Lavrova. Međutim, ono što je u ovom trenutku bitno, Ušakov, kadar iz onog starog Sovjetskog Saveza, za nekoliko skala je iznad diplomata koje zagovaraju nepromenjen pristup Srbiji. Na toj drugoj strani najuticajniji su zamenik predsednika ruske Dume Aleksandar Babakov i ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko.
 
Struja koja je za oštriji odnos koji podrazumeva povećanje cene gasa, u glavnim argumentima posegla je ka stranim kompanijama u Srbiji.
 
"Osnovni argument je zašto bi strane kompanije u Srbiji uživale blagodati jeftinog ruskog gasa. Ali to nije jedino što se navodi. Među različitim argumentima je i ako Srbija ima para za Ekspo, ima i za ruski gas", navodi strani diplomata za NIN.
 
U domaćoj javnosti znatno poznatiji od Ušakova, posebno u ulozi Putinovog izaslanika za Srbiju, Aleksandar Babakov, međutim, nema uticaj koji je ranije imao. Operativni podaci stranih ambasada svedoče da Babakov više nije adresa preko koje se peglaju odnosi na relaciji Beograda i Moskve, a koji je "ranije mogao da reši baš sve". Tome treba pridodati da Babakov i Harčenko imaju ne samo dobre već bliske, prijateljske odnose sa ovdašnjim državnim vrhom. 
 
Ova struja smatra da Moskva ne sme da menja stav prema Beogradu i to opravdava upravo ulogom Srbije, bitne poluge za Rusiju na evropskom tlu. U političkom smislu, država u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji je dovoljan razlog da se odnosi sa Beogradom ne smeju narušavati, a kamoli prekinuti na bilo kom nivou. Dokle god je Srbija kamen u cipeli Zapada, korisna je. 
 
Ipak, koji god diplomata da je glasniji ili uticajniji, na kraju će preseći Vladimir Putin, navodi NIN. 
 
Pozivajući javno predsednika Srbije Aleksandra Vučića da prisustvuje BRIKS-u, a koji je zvaničan poziv dobio nedelju dana ranije, ali očigledno nije odmah odgovorio, Putin je već u sledećoj rečenici i podsetio: "Postoje konkretne stvari koje treba da budu rešene, imajući u vidu da nam ugovori o snabdevanju gasom ističu u martu 2025. godine".
 
I tako smo se vratili na nesreću Srbije - da je država do koje jedino u kapacitetu koji joj je potreban može da stigne ruski gas koji dobija po nižoj ceni.
 
Ceo tekst možete pročitati na sajtu NIN-a.
  • Markone

    17.09.2024 12:06
    Slažem se
    Slažem se sa Dejom, ne smemo toliko biti zagledani u zapad i odmah čitavom svetu pripisivati njihove osobine. Nisu svi opsednuti da vladaju čitavim svetom , a deluje mi da pogotovo Rusi nemaju nikakvu ideju o nametanju bilo čega Srbiji... Nadam se da sam u pravu ...
    Pozz
  • Mille

    17.09.2024 07:06
    Ostavite Vulina u Rusiji....
  • Paja

    17.09.2024 00:03
    Nama svejedno
    Šta vredi jeftin gas kad ga naše lopurde umesto u metrima kubnim preračunavaju u Kw , po samo njima znanoj LapDrp formuli .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija