Biber: Podrška projektu Jadar je tragična greška EU

Podrška projektu Jadar je tragična greška EU, ocenio je direktor Centra za proučavanje Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber.
Biber: Podrška projektu Jadar je tragična greška EU
Foto: Screenshot (Youtube/Nova S)
Biber je za Radar obrazložio zašto je izostala podrška EU građanima Srbije u borbi protiv projekta "Jadar".
 
"Kao što je Angela Merkel tolerisala Viktora Orbana, jer nemačka automobilska industrija dobro radi u Mađarskoj, tako je i sada Olaf Šolc odlučio da podrži Vučića kako bi litijumom iz Srbije ojačao ekonomske interese svoje zemlje, ali i smanjio zavisnost od Kine. Naravno, u nemačkoj vladi će ubediti sebe da problemi možda i nisu toliko veliki - mada bi Zeleni trebalo da razmišljaju makar o njihovim transnacionalnim implikacijama - možda i razmišljaju kako će se smanjenje zavisnosti od Pekinga pozitivno odraziti i na Srbiju... a tu je i narativ da će projekat 'Jadar' Srbiju privezati za Zapad, a udaljiti je od Rusije i Kine. Mislim da je to pogrešno", smatra Biber.
On je smatra da je podrška projektu "Jadar" tragična greška EU.
 
"Cena podrške projektu Jadar će biti velika - prvo, gurate ljude u Srbiji i u regionu dalje od EU, jer poručujete da vam je više stalo do ruda nego do ljudskih života, drugo, dajete podršku autokrati koji ima uticaj na dešavanja u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, na Kosovu, u Severnoj Makedoniji. Biće moćniji i opasniji, što nije dobro ni za samu EU", rekao je Biber.
Kako piše Radar, Biber je jedan od stručnjaka koji je popularizovao termin "stabilokratija", pojam koji se veoma često koristi za opis režima Aleksandra Vučića prema kom međunarodna zajednica lokalnom autokrati dozvoljava narušavanje demokratskih principa pod uslovom da joj autokrata garantuje regionalnu stabilnost.
 
Biber veruje da Vučić neće praviti iste greške kao Slobodan Milošević, ali da dvanaest punih godina, posle koliko se Miloševićevoj vlasti naveliko video kraj, dizanja tenzija, paranoje i antagonizama ne može da nema posledice.
  • Natalija

    18.09.2024 13:11
    Husman
    Da je EU stalo do naroda Srbije, ocaj I jad obespravljenog coveka bi I'm bio na prvom mestu. Toliko mnogo ljudi protestuje a EU ne zeli da vidi ni cuje!
  • Poglavlje 35

    17.09.2024 13:25
    Najveća greška EU je poglavlje 35, i nikakve šanse u Srbiji nemaju posle toga.
  • Klik

    17.09.2024 11:56
    Flroijanov glas razuma
    EU i njeni komesari su jasno pokazali da zele nestanak gradjana Srbije, podrskom ovom projektu masovnog trovanja:gradjana, zemljista i vode. EU je postala kao Rusija, a komesari vode politiku kao Putin. Svi podrzavaju ovaj projekat koji ce potrovati i gradjane i prirodu. Bolesno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija