Automatska detekcija prekoračenja brzine možda se proširi i na druge gradove

Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan izjavio je da je cilj implementacije automatskog sistema detekcije prekoračenja brzine poboljšanje bezbednosti saobraćaja.
Automatska detekcija prekoračenja brzine možda se proširi i na druge gradove
Foto: Pixabay
Ovaj sistem je počeo juče da se koristi na četiri lokacije u Beogradu. Belencan je naveo da se tri kamere nalaze na teritoriji Novog Beograda - na ukrštanju Brankovog mosta i Bulevara Nikole Tesle, na uglu Bulevara Nikole Tesle i Ulice Ušće, kao i na uglu Ulice Jurija Gagarina i Ulice Antifašističke borbe, dok se jedna kamera nalazi na teritoriji Zvezdare, na Bulevaru kralja Aleksandra kod Đeram pijace.
 
"Ovaj sistem je krenuo da se razvija početkom prošle godine, kada smo najavili da će automatska detekcija prolaska na crveno svetlo biti na određenim lokacijama, tako da je i ovo nastavak sistema koji već postoji, nadogradnja. Kada govorimo o proširenju sistema, predviđeno je da bude znatno veći broj mesta na kojima će se meriti brzina, s tim da će se izvršiti dobra analiza tih lokacija, jer je upravljač puta na pojedinim mestima postavio semafore i usporio brzinu kretanja vozila", rekao je Belencan.
Naveo je da postoji mogućnost da se ovaj sistem uvede i u pojedinim gradovima van Beograda i istakao je da se traži izuzetna preciznost ovog sistema.
 
"Ovo nije nešto što je policija sama odlučila da postavi. Zato je toliko dugo i trajao projekat postavljanja, treba sve državne institucije da se izjasne", rekao je Belencan.
 
"Preko 45 puta je izvršeno merenje brzine na određenoj lokaciji, da bi se poklopilo vreme, brzina, jer je to izuzetno bitno, da bi se ispunili uslovi iz Zakona o prekršajima. Jer postupak ne može da se pokrene ukoliko nije u skladu sa Zakonom o prekršaju", objasnio je Belencan.
Kada se snimi prekršaj i prekoračenje dozvoljene brzine, dodaje on, na adresu vlasnika automobila će stići poziv da se u roku od osam dana izjasni o tome ko je upravljao vozilom tog dana.
 
Kada je reč o kaznenim merama sa kojima se mogući prekršilac suočava, Belencan navodi da one zavise od brzine i naglašava da će se sve što bude išlo preko 50 kilometara na čas smatrati prekršajem.
 
"Za one prekršaje za koje je predviđen prekršajni nalog, uz pismeno će se dostavljati i uplatnica da izvrše uplatu, a tamo gde je potrebna obrada i rasvetljavanje, u smislu prikupljanja još nekih činjenica da bi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka bio što kvalitetniji, ide se prema sudiji sa zahtevom za pokretanje prektšajnog postupka", rekao je Belencan.
 
Ukazao je da je brzina najuticajniji faktor u saobraćajnim nezgodama i objasnio da brzina od 60 kilometara na čas povećava stradanje pešaka za 100 odsto nego kada je brzina 50 kilometara na čas.
  • Mladen

    17.09.2024 14:06
    Sve bi bilo super
    I podrzavam, stavio bih po celom gradu... samo sto svi znamo da ce neke tablice biti izuzete kao sto je to obicaj partijski obojenoj Srbiji. Pravosudje i policija postoje samo kao paravan i administracija. Pravda i zakon u Srbiji su odavno umrli.
  • Pes

    17.09.2024 10:32
    Siguran sam da ce ovo spreciti namunjene vozace besnih nemackih kola da divljaju. Isto kao merenne brzine na autoputu. Nece sigurno sluziti da salju kazne ljudima koji nagaze 51 u zoni 50. Dosta vise ovog distopijskog nadzora. Imamo armiju policajaca koja ne radi svoj posao a prima platu sad jos i kamere uvodite.
  • Marko

    17.09.2024 10:24
    Konacno. Mozda ce ovo vozace konacno naterati da stanu na zuto umesto da daju gas, da ne voze 70 gde je ogranicenje 50. Ovi sto kukaju, da ste u nekoj zapadnoevropskoj zemlji pridrzavali biste se ogranicenja u kilometar, samo vam je u Srbiji tesko.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija