Veselinović: Šteta od suše će uticati na povećanje cena poljoprivrednih proizvoda

Procenjuje se da će u poljoprivredi direktna šteta od suše iznositi oko 130 milijardi dinara i da će uticati na povećanje cene poljoprivrednih proizvoda.
Veselinović: Šteta od suše će uticati na povećanje cena poljoprivrednih proizvoda
Foto: Pixabay
To je izjavio profesor sa Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu Petar Veselinović.
 
Žetva ratarskih kultura se uskoro završava, uskoro počinje i jesenja setva, a Veselinović kaže da je najmanje gubitaka pretrpeo suncokret, a najviše soja, čiji prenosi ne prelaze dve tone po hektaru, što je nedovoljno da se pokrije uloženo.
"Šteta od suše će uticati na povećanje cena poljoprivrednih proizvoda, a to je rezultat propuštene šanse koju mi već decenijama imamo u poljoprivredi usled malog navodnjavanja i činjenice da je u velikoj meri promenjena klima", rekao je Veselinović za RTS.
 
Stručnjaci procenjuju ukupan gubitak prinosa od 10 do 15 odsto, a u tu procenu ulazi i rod kukuruza i repe.
"Seme je jako skupo, očekujemo pomoć države od 17.000 dinara po hektaru i da kod banaka možemo uzeti beskamatne kredite za repromaterijal pa da tako probamo da smanjimo našu cenu koštanja proizvoda", rekao je poljoprivrednik iz Omoljice Vladimir Lazarov.
 
Profesor sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Zoran Rajić rekao je da su gubici poljoprivrednika mogli da budu pokriveni povećanim subvencijama, ali i da je već došlo do povećanja cena repromaterijala.
 
"Kad uzmete novac koji treba da vratite, drugačije se odnosite prema njemu - vodite računa gde ga ulažete, a kad dobijete onako, što bi naš narod rekao, živ novac, onda i ne baš", objasnio je Rajić.
On je istakao da je resorno ministarstvo za ovu godinu opredelilo negde oko 1,3 milijardi dinara za subvencionisane kredite, što znači da se u proizvodnju "upumpava" oko šest do sedam milijardi dinara.
 
Rajić je istakao da mnogi ekonomisti smatraju da su subvencije u investicije korisnije od direktnih davanja u poljoprivredu i da se to često čuje i prilikom rasprave o predstojećem agrarnom budžetu čije se mere još kreiraju.
  • Milan Rimski

    17.09.2024 17:50
    Rod soje
    Kod nas je bila je jedna tona po hektaru,i to na boljim usevima soje.Ibsle je bilo 600 do 700 kilograma po hektaru.E sada treba biti madjioničar,vratiti za repro materijal,i zasnovati novu proizvodnju.A na stranu bankarski kredit i plaćanje rate za osigurane useve.Hudini ne pomaže.....katastrofa
  • Selo

    17.09.2024 13:19
    Cene poljoprivrednih proizvoda prkose svim zakonima tržišta. Sve su niže

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija