Selaković: Tastature u Srbiji nisu čak ni latinične, gde su slova ć, nj, lj i dž?

Ministar kulture Nikola Selaković izjavio je da je ćirilica ugrožena i ponovio da je moguće uvođenje dvoazbučne tastature u javnom sektoru.
Selaković: Tastature u Srbiji nisu čak ni latinične, gde su slova ć, nj, lj i dž?
Foto: Pixabay (ilustracija)
"Kada pogledate tastature koje se koriste u Srbiji, one nisu čak ni latinične. One nisu na našoj latinici. Gde je slovo ć, gde je slovo nj, gde je slovo lj, gde je slovo dž, vi to na tastaturama nemate. To je nešto što je standard u drugim državama koje imaju svoja pisma", rekao je Selaković za RTS.
Podsetivši da su pre tri godine Skupština Srbije i Skupština Republike Srpske donele Zakon o upotrebi ćirilice u javnom prostoru, zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma, Selaković je rekao da se u zakonu navodi da je ćirilica matično pismo srpskog jezika i da je uporište nacionalnog identiteta.
"Potpuno je jasno da postoji ugroženost onog pisma koje je pismenost uvelo u Srbiju. Kada je vršena politika opismenjavanja, kada su otvarane prve škole i počele da izlaze prve knjige, one su isključivo izlazile na ćiriličnom pismu", istakao je Selaković.
  • xyz

    17.09.2024 20:21
    Šta lupeta ovaj,pa na svakoj tastaturi imate ćirilična slova ali se mora prvo na kompu prebaciti program na odgovaraluće pismo (ŠĐČĆŽ), E,ako namje ovo elita i profesr kakvi li su tek drugi koji nisu tako obrazovani i pametnin kao on
  • Mislite o tome

    17.09.2024 18:57
    Nasuprot mišljenju većine komentatora ovde, pitanje latiničnih slova NJ, LJ i DŽ je nerešen informatički problem. U univerzalnom kodnom rasporedu Unicode, verzija 1.1 iz 1993. godine, postoje ta slova u varijantama DŽ, Dž, dž, LJ, Lj, lj, NJ, Nj, nj. Međutim, ti kodovi se uopšte ne koriste iako za to postoji mogućnost. Prosto je praktičnije da se ne zauzimaju tasteri (kao u slučaju ćiriličnih slova), već se kucaju kombinacijama dva slova, a ti tasteri se i dalje koriste za Q, W i X zbog različitih potreba. Da li ih treba uvoditi ili ne, veliko je pitanje. Simboli u Unikodu svakako postoje i postojaće...
  • MM

    17.09.2024 16:52
    Auu
    Majko mila, šta će sve da izmisle samo da naprave sebi šemu za nabavku u koju će da se ugrade. A nama glupavima možeš sve da poturiš, ćutimo i mislimo da je to za naše dobro.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija