RGZ pozvao ministra Vesića da "prestane sa opstrukcijama": Krši zakon i ozbiljno nam ugrožava rad

Republički geodetski zavod je saopštio da ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić ignorisanjem svoje zakonske obaveze "direktno krši" Zakon o postupku upisa u katastar.
RGZ pozvao ministra Vesića da "prestane sa opstrukcijama": Krši zakon i ozbiljno nam ugrožava rad
Foto: 021.rs
Dodaju da Vesić pokušava da izazove "ozbiljan poremećaj" u radu Zavoda.
 
RGZ je pozvao Vesića da odmah po Zakonu ispuni svoje obaveze prema Skupštini Srbije i građanima i da "prestane sa opstrukcijama i omogući RGZ-u rad u punom kapacitetu na dobrobit svih građana".
"Svojim dugogodišnjim nečinjenjem (Vesić) direktno krši zakon i pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu RGZ. Uprkos našim upozorenjima, Vesić je u dva mandata ignorisao svoje zakonske obaveze i time jasno pokazao nameru da destabilizuje ovu, važnu instituciju", naveo je RGZ.
 
Dodao je da Vesić nije doneo Pravilnik o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova (infrastrukture), osnovni dokument koji uređuje rad RGZ-a i omogućava građanima upis prava nad nepokretnostima.
"Po zakonu je bio u obavezi da donese ovaj Pravilnik pre više godina, a s obzirom na to da mu je ovo drugi mandat, očigledan je stav i namera Vesića da opstruiše rad RGZ-a. Ovakvo nepostupanje stvara pravnu nesigurnost, remeti tržište nepokretnosti i ugrožava rad RGZ-a", navodi se u saopštenju.
 
Takođe su ukazali na to da Vesić nije propisao, iako je obavezan po Članu 21. Zakonu, podatke koje treba da sadrži "evidencija obveznika dostave" , prema Zakona, čime je onemogućeno skraćivanje procedura i maksimalno ubrzavanje postupka upisa u katastar.
 
Vesić, kako su dodali, nije propisao ni format elektronskog zahteva za pokretanje postupka upisa u katastar nepokretnosti po Članu 26. Zakona i definiciju "jednostavnijih upravnih stvari", po Članu 36. Zakona, čime se onemogućava olakšavanje postupka upisa u katastar građanima Srbije.
 
"​Umesto da ispuni svoje zakonske obaveze i omogući nesmetan i funkcionalan rad Katastra, Vesić je odlučio da pojača i intenzivira kampanju protiv RGZ i zaposlenih. Ova kampanja je plasirana preko medija, a da se ministar Vesić nije obratio RGZ-u", piše u saopštenju.
 
RGZ je ocenio da je posebno zabrinjavajuće što se to dešava posle primene standarda ISO 37001 u RGZ za borbu protiv korupcije i da nedostatak adekvatne podrške ministra može ugroziti napore Zavoda za unapređenje sistema upravljanja nepokretnostima i borbu protiv korupcije.
 
Nadzor nad radom katastra
 
Podsetimo, Vesić je najavio prošle nedelje formiranje radne grupe za sprovođenje nadzora nad radom katastra, odnosno Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), ocenjujući da je u interesu svih građana da ova institucija, kao i sve druge, bude potpuno transparentna. Ubrzo je RGZ saopštio da je počela kampanja "Ovorena vrata katastra" utorkom i četvrtkom.
 
"Ta radna grupa će uzeti u obzir sve predstavke građana, uzeće u obzir izveštaje državne revizije, koje postoje na sajtu državne revizije u poslednjih nekoliko godina. Kada radna grupa bude završila svoj rad, o tome ću obavestiti Vladu i obavestiću javnost i tada ću saopštiti javnosti šta ću predložiti Vladi da se preduzme, kako bi i građani koji postupaju pred katastrom bili jednaki kao pred drugim državnim organima", rekao je Vesić odgovarajući na pitanje novinara šta planira da preduzme po pitanju katastra, budući da je i sam imao primedbe na rad te institucije.
 
Vesić je to izjavio posle obilaska radova na izgradnji autoputa Beograd-Zrenjanin-Novi Sad i naveo da mu je drago što pojedinci u katastru misle da su najbolji radnici, ali je istakao da nije uveren i da građani to isto misle.
  • Musaši

    18.09.2024 07:13
    Još će ovi iz katastra da postanu prepodobni...
  • Javiti se direktoru

    17.09.2024 22:59
    Lajanje na zvezde
    Znači, svi koji imaju problem da zovu Vesića na
    011/2929-738 (broj sa sajta ministarstva, jer ne mogu svi da pišu mail) .

    "U međuvremenu, Vesić je pozvao građane da na mejl adresu pitanja.gradjana@mgsi.gov.rs pošalju svoje primedbe na postupanje ili na nepoštovanje rokova pred Republičkim geodetskim zavodom sa dokazima za to."
  • Nemus

    17.09.2024 22:45
    Apsane plaču za bandom
    Sve zaposlene u RGZ otpustiti, ima ljudi koji žele da rade. Potom ih ispitati kako imovinski stoje, utvrditi sve okolnosti, predmet po predmet, i sve protiv kojih postoje osnovani dokazi za malverzacije procesuirati. Naročito obratiti pažnju u vezi fantomskog državnog zemljišta, koga ima po opštinama koliko hoćeš, koja su brisana iz katastarskih opština, ili čak i preneta u svojinu raznoraznih likova. To traje od Kulina Bana do danas. RGZ je bastion neradnika, i kriminalaca u državnom ruhu... Umesto da rade, zatvorili su se u bunkere, i boje se građana... Čuj, dan otvorenih vrata u državnoj službi! Bolest! Paranoja! Sramota! Kriminal!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija