Da li protesti protiv litijuma udaljavaju Srbiju od Evrope: Analitičari misle da su kritike pogrešne

Kritike ovih dana stižu i na račun onih koji se u Srbiji protive kopanju litijuma.
Da li protesti protiv litijuma udaljavaju Srbiju od Evrope: Analitičari misle da su kritike pogrešne
Foto: 021.rs
 Prednjači američki ambasador Kristofer Hil - otvoreno poručuje da je onaj ko je protiv litijuma i protiv Zapada, prenosi N1.
 
"Mislim da je to potpuno pogrešno", kaže Florijan Biber, profesor Univerziteta u Gracu.
Zašto Srbiju protesti protiv rudnika litijuma udaljavaju od Evrope, ako se zna da u njima učestvuju i oni koji su proevropski orijentisani?
"Time što kritikuju demonstrante i kažu ‘vi ste zapravo prorusi’ Amerika vređa te ljude, upravo one koje bi trebalo da privuče sebi, jer građani Srbije imaju pravo na svoj glas u demokratiji", kaže Edvard Džozef sa Univerziteta Džons Hopkins.
 
Ipak, ambasador Hil ne odustaje, pa tvrdi da među onima koji se na ulicama bore protiv litijuma ima mnogo onih koji podržavaju Rusiju.
 
"Da se ne lažemo, ruski uticaj u Srbiji ne dolazi od Rusije, dolazi od vlasti, Vlade Srbije i medija koje oni kontrolišu, ne znam kako ambasador posle ovoliko godina to još nije shvatio", kaže Nemanja Todorović Štiplija sa portala EWB.
 
Ono što treba da shvate oni koji koračaju protiv rudnika litijuma, kažu analitičari, jeste da je nova nemačka Vlada preko noći počela da podržava Vučića zbog litijuma, kojeg ima i u Nemačkoj, ali se ne rudari, a u isto vreme ta zemlja želi da se oslobodi uticaja Kine.
 
"Sve ovo znači da je Srbija korisna za to jer pomaže oba i tako ignorišu činjenicu ili ubeđuju sebe da problem nije toliko veliki", kaže Biber.
 
A činjenica je da nijedna evropska zemlja niti iskopava litijum niti je bilo koja od njih - Francuska, Nemačka ili Finska, otvorila vrata za Rio Tinto.
 
"Građani Srbije ne žele rudnik litijuma, prepreka ne leži u srpskim vlastima, već je narod zabrinut za životnu sredinu i ne žele da se kopa i da se rudari", kaže Džozef.
 
I nije sve pitanje samo želje, već i mogućnosti države da joj građani veruju, što u slučaju rudnika vidno izostaje.
 
"To što građani ne veruju ovoj vlasti što sumnjaju u neke koruptivne radnje koje su dovele do svega ovoga i ne veruju da ovde postoji pravna država koja bi ih zaštitila od potecijalnih problema, jesu neke vrednosti koje propagira zapad, a ne Rusija", kaže Todorović Štiplija.
 
U poslednja dva meseca država je pokušala građane na mnogo načina da ubedi da će sve biti u redu - formiranjem medicinskog tima, otvaranjem kol centra i odlaskom predsednika u narod. Međutim, situacija se ne menja, prenosi N1.
  • xxx

    18.09.2024 10:00
    DA, ko je protiv litijuma je protiv zapada i EU, jer zapad i EU podrzavaju diktatora na stetu nasih zivota, a da bi obezbedili svoje blagostanje. Iako sam bio za EU, posle ovog nikad vise.
  • Kao

    18.09.2024 09:02
    Što je
    Pitanje kopanja litijuma iznad politike i tako je i iznad EU, Rusije ili Kine
    Mora priznati da mi je ipak čudno da se niko od njih ne protivi kopanju, iako su svesni štetnih posledica po malu Srbiju, zato poštujem i pozdravljam pojedinačne stavove protiv te sulude ideje
  • Ako

    18.09.2024 08:10
    Ako
    je sada Litijum cena onda zaista netreba ici u EU! Kosovo smo.priznali e sada dali smo istrgovali za to priznanje ili ne to samo AV zna i njemu bliski. Ovo sada sa Rudarenjem i unistavanjem zemlje je suludilo i nijedna ozbiljna i odgovorna drzava nebi na tako nesto pristala nikada!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija