Nastavlja se suđenje za Jovanjicu: Pet meseci pauze, 21 odloženo ročište - zašto je postupak dug?

Suđenje u procesu "Jovanjica" nakon skoro pet meseci pauze nastavlja se danas.
Nastavlja se suđenje za Jovanjicu: Pet meseci pauze, 21 odloženo ročište - zašto je postupak dug?
Foto: Screenshot (Youtube/Al Džazira Balkans)
S obzirom na to da su dva postupka u ovom slučaju spojena u jedan, od danas će se svim optuženima suditi zajedno, piše N1.
 
Da bi se nastavilo suđenje bilo je potrebno da se donesu različite odluke u vezi sa postupcima "Jovanjica". Prvo je Vrhovni sud konačno u postupak vratio dokaze o 660 kilograma sušene marihuane pronađene na imanju, a potom Viši sud u Beogradu spojio Jovanjicu 1 i Jovanjicu 2. 
Međutim, da li spajanje koje je tužilac predlagao još od 2021. sada ima smisla?
 
"Ono što može da bude loše u narednom periodu je činjenica da će se brojne dokazne radnje verovatno ponovo izvoditi na insistiranje odbrane. Vi sada svedoke koji su već jedanput saslušani treba ponovo da saslušavate i pojedinačne dokaze ponovo da izvodite i opet će za to biti potrebno neko vreme. Ali mi tu imamo ljude iz vrha države, ljude iz struktura službi bezbednosti i ne možemo sa sigurnošću da kažemo da nije interes službi bezbednosti koje vuku konce u ova dva postupka da se Jovanjica 2 oduži na upravo taj način", kaže za N1 advokat Ivan Ninić.
Njih šesnaestoro prvi put će zajedno sedeti na optuženičkoj klupi - svi optuženi iz dva sudska procesa u slučaju Jovanjica, izuzev jednog u odnosu na kog je postupak razdvojen i još jednog koji je sve vreme u bekstvu. 
 
Ali, zašto se spajanje nije dogodilo ranije?
 
Bilo je neophodno da se završi priprema za suđenje za Jovanjicu 2 da bi se pripojila procesu Jovanjica 1 koji se nesmetano odvijao do jednog momenta. Iako se od starta u javnosti stvorila sumnja da se postupak opstruiše, malo ko je očekivao da će suđenje za Jovanjicu 2 početi posle 40 meseci.
 
Dvadeset jedno odloženo ročište uzrok je odugovlačenja pripremnog ročišta koje će se sasvim sigurno zbog toga upisati u istoriju sudske prakse u Srbiji. Sada se javlja opravdana bojazan da bi se ovakva praksa mogla preslikati u novi proces.
 
"Najefikasniji način da se ovaj postupak okonča je da se optuženi Vujisić vrati iz bekstva iz egzila da učestvuje u ovom postupku, da iznese odbranu i podeli svoja saznanja o tome šta se zaista dešavalo na Jovanjici i kakva je veza vojne službe bezbednosti u ovom predmetu. A između ostalog i sam Predrag Koluvija može da doprinese efikasnijem postupku tako što će dati svoju šifru blekberi telefona, otključati telefon i dokazati da nije kriv", kaže Ninić.
Odgovor zašto je ovaj proces praktično na novom početku, pet godina od otkrivanja Jovanjice, možda leži u činjenici što čak šestorica optuženih dolaze iz najosetljivijih državnih struktura, to jest iz policije i tajnih službi.
 
Optuženi su da su obezbeđivali Jovanjicu i da su Koluviji dostavljali poverljive informacije iz policije. Neke kockice bi mogle da se poslože u njihovim odbranama, ako se ne budu pozivali na čuvanje službene tajne, zaključuje N1.
  • Mojsije

    18.09.2024 10:38
    Ju ju
    Za to malo droge da se sudi?!? Pa sta!!!
  • ZAMBADA

    18.09.2024 09:29
    zastara
    Zašto je postupak dug? Zato što je baštovan postao ministar policije , pa vojske pa bia-e , a poljoprivrednik visokopozicionirani član kartela.A THC imaginarna kategorija.
  • uf

    18.09.2024 08:37
    licemerje
    A ljudi robijaju za dve biljke, a da nisu dileri. Sramota sa novosadsko sudtvo i tuzilastvo i bg policiju. Sramota i licemerje. Nek vam je na cast. Nicija do zore gorela nije!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija