Hrvati u Vojvodini protiv toga da se Draži Mihailoviću podigne spomenik u Beogradu

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) izrazio je zabrinutost zbog mogućeg podizanja spomenika četničkom vođi Draži Mihailoviću u centru Beograda.
Hrvati u Vojvodini protiv toga da se Draži Mihailoviću podigne spomenik u Beogradu
Foto: Beta (Miloš Miškov)
Kako su istakli, to će se negativno odraziti na proces pomirenja Srba, Hrvata i Bošnjaka.
 
Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavio je u ponedeljak da će pokrenuti inicijativu za izgradnju spomenika Dragoljubu Mihailoviću u parku Terazijska terasa, ispod Terazijske česme.
 
U reakciji na tu inicijativu DSHV je saopštio kako ona izaziva "ne samo nevericu već i nemalu zebnju, pre svega kod onih građana Srbije koji su pripadnici pojedinih manjinskih zajednica, pa tako i kod Hrvata".
Kako kažu, smatraju da složeno i multietničko društvo u dvomilionskom glavnom gradu Srbije treba izgrađivati i usmeravati putem vrednosti koje nikoga ne ugrožavaju niti čine da se iko oseti nesigurno.
 
"Dodatno iskazujemo zabrinutost da zbog ovakvog čina može doći do daljeg opterećenja u procesima pomirenja Hrvata, Srba i Bošnjaka, što nikome ne bi trebalo", navodi se u saopštenju.
Stranka hrvatske manjine navodi da bi društvo u Srbiji trebalo da se oslanja na pozitivne tekovine antifašizma.
 
"Njih baštini i hrvatski narod u Republici Srbiji čiji su brojni pripadnici, pre svega u Bačkoj i Sremu, bili antifašistički borci i podneli zbog toga nemale žrtve. U tom smislu, DSHV iskazuje strahovanja od negativnih posledica koje bi podizanje spomenika Mihailoviću u Beogradu moglo imati", zaključuje se u saopštenju DSHV-a.
  • gorki

    18.09.2024 22:40
    da proširimo
    Ni neki Srbi iz Vojvodine neće spomenik Dragoljupčetu Mihailoviću u Beogradu.
  • gorki

    18.09.2024 22:38
    @dm
    Partizani sarađivali sa Nemcima?
    Ja bih to nazvao relativizacijom, te laži.
    sfsn!
    Može li draža to da ponovi, a da mu ne zastane u grlu?
  • Shojne

    18.09.2024 20:42
    Dr
    Dr koji želi da mu postavi spomenik o njemu zna da je nosio bradu i lenonke, ne obazirite se.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija