Gnjot predao apel da ne bude izručen Minsku, podržalo ga više od 700 javnih ličnosti

Andrej Gnjog, beloruski aktivista koji se u Srbiji nalazi u kućnom pritvoru, predao je apel da ne bude izručen Minsku i kabinetu premijera, minstarstvima kulture i pravde, saznaje N1.
Gnjot predao apel da ne bude izručen Minsku, podržalo ga više od 700 javnih ličnosti
Foto: Screenshot (YouTube/Insajder Video)
Apel su potpisale 783 javne ličnosti, domaći i strani umetnici i intelektualci.
 
Gnjot je prethodno ovaj apel predao u ponedeljak kabinetu predsednika Srbije.
Tada je rekao da očekuje da će njegova "užasna priča" dobiti epilog, a tome se nadaju i oni koji su ga javno podržali.
"Ukupno 783 jako važnih ljudi je potpisalo apel i njihovi glasovi se čuju širom sveta. Moj glas je trenutno tih i mene niko ne sluša, ali se nadam da će vlasti u Srbiji poslušati potpisnike", rekao je beloruski aktivista.
 
Andrej Gnjot se u kućnom pritvoru nalazi od juna. Ta mera ističe mu 30. oktobra. Beloruski aktivista kaže da ne zna šta će se nakon toga sa njim dalje dešavati.
 
"Sledećeg dana vlasti mogu da primene drugu meru, na primer da potpišem dokument u kojem piše da ne smem da napuštam Srbiju ili me strpaju u zatvor. Ja sam nevin i to bi značilo zatvor za nevinog čoveka", dodao je aktivista.
 
Prošle nedelje Apelacioni sud je po drugi put ukinuo odluku Višeg suda, po kojoj je naloženo izručenje Andreja Gnjota Belorusiji, u kojoj se tereti za navodnu utaju poreza.
 
On takve navode odbacuje i tvrdi da je njegovo hapšenje politički motivisano, zbog učešća u protestima nakon predsedničkih izbora u Belorusiji 2020. Domaće javne ličnosti koje su ga podržale kažu da je teško reći da li će njihov apel uroditi plodom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija