Marjanović: Država ima rok od 15 dana da odgovori na zahteve prosvetara, u suprotnom - svi u Beograd

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPS) Dobrivoje Marjanović da Vladi daju rok od 10, 15 dana da ih pozove i odgovori na njihove zahteve.
Marjanović: Država ima rok od 15 dana da odgovori na zahteve prosvetara, u suprotnom - svi u Beograd
Foto: 021.rs
"Ako ne bude dogovora, nakon toga ćemo svi doći u Beograd. Pokazaćemo im kakvo je raspoloženje prosvetnih radnika u celoj Srbiji. Ako se ne dogovorimo do trenutka usvajanja budžeta za narednu godinu, to više neće biti jednodnevna obustava rada u školama, već kreće kontinuirana obustava sve dok se ne ispune svi naši zahtevi", rekao je Marjanović u intervjuu za NIN.
Na konstataciju da je njihov osnovni zahtev da se početna plata nastavnika izjednači sa prosečnom u državi i da su takvo obećanje dobili u januaru ove godine, odgovorio je da to nije obećanje i da on obećanjima ne veruje.
 
"To je obavezući protokol koji smo mi, reprezentativni sindikati, potpisali sa Vladom", rekao je Marjanović.
Komentarišući tvrdnje da je štrajk nezakonit, on je naveo da je tačno da "nemaju pravo da obustave rad po Zakonu o štrajku", ali je i ukazao da taj zakon nije u skladu sa evropskim normama jer se škole kod nas "deklarišu kao ustanove od posebnog javnog interesa".
 
"Ali oni to nikako da promene. Mi smo svesni toga, ali oni ne poštuju dogovore koje sa nama prave, ne poštuju svoj potpis, pa je jedini vid borbe potpuna obustava, i ljudi su spremni na to", rekao je Marjanović.
  • jasna

    19.09.2024 12:11
    podrška
    Bravo. Obustava nstave pa će se urazumiti. Osim protolkola i predsednik je obećao povišicu vanrednu u maju ili junu. In je zaboravio.
    Pored ovih zahteva da se za vreme godišnjeg odmora ne umanjuje plata kao u Crnoj Gori. tražite obračun zarada kao policiji i vojsci. Dosta je laži. Svaki put tražite više. Za sledeću godine da početna plata nastavnika bude veća za 20 % od prosečne zarade u državi. Tražite smanjenje norme časova na 16 i 18 nedeljno kaso u Crnoj Gori. Predsednik se stalno upoređuje sa Crnom Gorom pa neka vidi da je od 1.septembra početna plata nastavnika 1 000 evra.
  • Ma

    19.09.2024 11:49
    Ma
    Ma odgovorice i malo vas prodrmati! Znate kako ste glasali tako i dobijate dok sada ostati bez posla…plata kakva je takva je bolja od većine ali je plata!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija