Udruženje "Zaštitimo Jadar i Rađevinu" zahteva od ministarstva da odbaci zahtev "Rio Save"

Ministarstvo zaštite životne sredine treba da odbaci zahtev kompanije "Rio Sava exploration" za određivanje obima i sadržaja Studije za procenu uticaja na životnu sredinu projekta "Jadar".
Udruženje "Zaštitimo Jadar i Rađevinu" zahteva od ministarstva da odbaci zahtev "Rio Save"
Foto: Screenshot (YouTube/Insajder Video)
Tako od ministarstva zahteva Udruženje "Zaštitimo Jadar i Rađevinu", a kao razlog je navelo "nepotpunu dokumentaciju i opravdane sumnje u falsifikovanje pojedinih dokumenata".
 
"Sporno je, između ostalog, Uverenje o rudnim rezervama litijuma i bora za čije utvrđivanje Republika Srbija nema pravilnik, ali i činjenica da je ovo Uverenje ishodovano osam meseci nakon usvajanja Prostornog plana područja posebne namene za projekat 'Jadar' koji je i danas aktuelan, iako sporan", navedeno je u saopštenju tog udruženja.
Dodaje se da Studija izvodljivosti, koju je kompanija podnela u dokumentaciji, osim što ne sadrži informacije o projektantima, predstavlja kopiju Studije izvodljivosti iz 2021. godine zbog koje je Udruženje "Zaštitimo Jadar i Rađevinu" ranije podnelo krivične prijave protiv 14 profesora Rudarsko-geološkog fakulteta koji su je izradili.
 
Jedan od zakonskih uslova za izradu Studije izvodljivosti je, kako je navelo to udruženje, upravo akt kojim se određuju obim i sadržaj za studiju procene, a za koji je kompanija upravo podnela zahtev.
"Iz ovih razloga, grubo navedenih i dokumenata ishodovanih suprotno zakonu, jasno je da je reč o jednom ilegalnom i kriminalnom procesu za koji bi bilo suludo slati primedbe i davati legitimitet ilegalnoj dokumentaciji", istaklo je udruženje.
 
Institucije Srbije, kako je ocenjeno, ovakvim postupcima najbolje pokazuju da je "sve ono o poštovanju zakona i kontroli rada kompanije, a što se preko medija saopštava građanima Srbije, čista laž i propaganda".
 
Kompanija "Rio Sava exploration" je, navelo je udruženje, "još jednom dokazala da ne posluje u skladu sa zakonom Republike Srbije i da je krajnje vreme da se prekine sa šaradom zvanom projekat 'Jadar'".
 
"Ukoliko se na ovakve zahteve kompanije ne bude reagovalo, jasno je da je okupaciona uprava na čelu sa moralnom bankrotiranom Vladom Srbije neprijatelj narodu Srbije koji zadržava pravo na samoodbranu", istaklo je udruženje.
  • Vukašin Đorđević

    19.09.2024 12:04
    Konačno jedna prava formulacija u javnom prostoru - "...okupaciona uprava na čelu sa moralnom bankrotiranom Vladom Srbije neprijatelj narodu Srbije koji zadržava pravo na samoodbranu" - protiv okupatora nam se valja boriti!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija