Vučić: Nemam nikakav odnos sa Kurtijem, ne želim da učestvujem u kampanji protiv njega

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u razgovoru za briselski Politiko izjavio da nema nikakav odnos sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.
Vučić: Nemam nikakav odnos sa Kurtijem, ne želim da učestvujem u kampanji protiv njega
Foto: Beta (Miloš Miškov)
Dodao je da ne želi da učestvuje u "nekoj anti-Kurti kampanji".
 
"Ne želim da učestvujem u anti-Kurti kampanji ili ad hominem kampanji protiv bilo koga", rekao je Vučić za briselski portal u članku o situaciji na severu Kosova, dodajući da izgleda da je kosovsko rukovodstvo opsednuto njime.
"Ako čitate šta kažu svaki dan to je uvek Vučič, Vučić, Vučić", dodao je on.
 
Politiko piše o dugom tinjajućem sukobu Kosova i Srbije oko statusa većinskih Srba u enklavama na severu Kosova koji je, kako navodi portal, izgleda na putu da ponovo proključa, ukazujući na to kako su vođe dve strane pojačale retoriku i razmenjivale uvrede i optužbe ove nedelje.
Premijer Kosova Aljbin Kurti, kako piše Politiko, optužio je Vučića za "neracionalnost" i "očaj" i naveo da vodi "agresivnu kampanju za nove sukobe", na šta je Vučić odgovorio da, ako su neracionalnost i agresivnost to da se održe demokratski izbori, onda se zahvaljuje Kurtiju na tim epitetima.
 
Razmene uvreda su, piše Politiko, usledile posle Vučićevog poziva ove nedelje za nove lokalne izbore na severu Kosova da se smire tenzije koje su izbile 2023, kada ih je srpska zajednica u velikoj meri bojkotovala.
 
Briselski portal podseća kako su Srbi želeli da izraze nezadovoljstvo sa Prištinom ali da je taj potez imao suprotan efekat i da su etnički albanski kandidati koji predstavljaju samo tri odsto izbornog tela, pobedili na izborima. Politiko piše da ih je Kurti ohrabrio da preuzmu dužnost i poslao specijalnu policiju da ih štiti, što je podstaklo krizu koja ja "razjarila strasti sa obe strane granice".
 
Podseća da su ubijeni policajac i tri naoružana muškarca Srbina, u oružanim sukobima na severu, prošlog septembra, da su desetine NATO vojnika povređena tokom protesta dok su pokušavali da drže dve strane razdvojene, kao i da EU nije uspela da smiri sukob iako je "očajnički pokušavala".
 
Ove nedelje, piše Politiko, EU pregovarači su pokušali da održe trilateralni sastanak sa specijalnim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom ali su dve strane odbile.
 
Juče je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen okupila balkanske lidere na radnom ručku u Briselu da razgovaraju o EU planu za rast i integraciju u jedinstveno EU tržište a, iako su bili prisutni i Kurti i Vučić, nisu međusobno razgovarali.
 
"Nemamo nikakav odnos", rekao je Vučić za Politiko uoči puta u Brisel.
 
Kritičari kažu da Vučić igra na dve strane time što ohrabruje lokalne Srbe na Kosovu da pružaju otpor a onda se ponaša kao žrtva kada Priština reaguje, piše Politiko. Portal dodaje da je predsednik Srbije rekao da nema interesa da "raspiruje vatru", iako njegova vlada ne priznaje nezavisnost Kosova koje i dalje smatra odbeglom pokrajinom.
 
Vučić insistira na tome da je Kosovo ona strana koja blokira napredak u pregovorima.
 
"Iako ljudi u Briselu vide koja strana blokira napredak, ne bi nikad to rekli javno... EU i Amerikanci se slažu sa nama", rekao je Vučić za Politiko.
  • Prva Srbija

    20.09.2024 11:12
    Za tebe je on gospodin čovek... Prihvati i priznaj samom sebi šta si dogovorio.
  • NS

    20.09.2024 11:11
    A kod nas prorežimski mediji ne pričaju samo Vučić, Vučić, Vučić?
    Kanda su i Kosovski mediji prorežimski ;)
  • Свињорез

    20.09.2024 10:48
    Као Клинтон и Моника
    Да Макрон не буде љубоморан?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija