Predstavljen fond za zaštitu aktivista: Država prijavama pokušava da ih ućutka

U Novom Sadu danas je predstavljen fond za zaštitu aktivista od države koja ih "prekršajnim i krivičnim prijavama iscrpljuje i ućutkuje".
Predstavljen fond za zaštitu aktivista: Država prijavama pokušava da ih ućutka
Foto: Screenshot (N1/arhiva)
Na predstavljanju je rečeno da je udruženje "Krokodil" iniciralo" "Slapp back fond", čije postojanje je uslovljeno situacijom u kojoj se nalaze aktivisti u Srbiji.
 
Navedeno je da je plan da taj fond bude uspostavljen i kao mehanizam za njihovu zaštitu od države koja ih prekršajnim i krivičnim prijavama iscrpljuje i ućutkuje.
Predsednik Udruženja "Krokodil" Vladimir Arsenijević je podsetio da je sve krenulo u martu kada je aktivistkinja Aida Ćorović, ne želeći da plati kaznu zbog bacanja jaja na mural osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, morala da ode u zatvor.
 
Naveo je da je bilo neophodno sakupiti 100.000 dinara u roku od 72 sata, kako bi se platila  kazna i da se, na poziv "Krokodila" od petka do ponedeljka, odazvao ogroman broj ljudi, te je sakupljeno  800.000 dinara.
"Onda smo videli da, uprkos tom našem čestom manjku samopouzdanja i premoru koji imamo, postoji solidarnost, da ljudi žele da učestvuju u nečemu, i tada smo odlučili da sa Milošem Jankovićem, advokatom i Aidom formiramno taj takozvani Slapp back fond", istakao je on.
 
Arsenijević je rekao da je fond osmišljen tako da isključivo zavisi od privatnih donacija građana, a ne od organizacija.
 
Dodao je da na taj način ima dvojaku ulogu - s jedne strane pomaže aktivistima, a sa druge, kako je rekao, sve vreme građane čini aktivnim učesnicima u borbi protiv državne represije.
 
Na okruglom stolu, u kafiću "Crni ovan", o fondu su govorile i aktivistkinje Aida Ćorović, Dragana Arsić i Varvara Lukač.
 
Ćorović je ocenila da je "očigledno da država koristi svaki mogući način da osujeti aktiviste u onome što rade".
 
"Za mene je posebno razočaranje bilo kada niko od predstavnika međunarodne zajednice, niko od tih silnih branitelja demokratije i ljudskih prava, nije našao za shodno da reaguje u javnosti makar formalnim protestom", navela je ona.
 
Arsenijević očekuje da fond preraste u stabilan alat za pomoć aktivistima.
 
Smatra  da bi, osim donacijama građana, delom mogao da se finansira i vraćanjem sredstava u njega nakon oslobađajućih presuda aktivistima, "kako bi se isti novac ponovo koristio za odbranu aktivista širom Srbije".
 
"U malim sredinama aktivisti su često jako usamljeni u svom aktivističkom angažmanu i potrebna im je ta vrsta podrške", istakao je Arsenijević.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija