Cene mesa i struje najviše uticale na inflaciju u prvoj polovini ove godine

Prosečan međugodišnji rast potrošačkih cena u prvoj polovini 2024. godine iznosio je 5,0 odsto.
Cene mesa i struje najviše uticale na inflaciju u prvoj polovini ove godine
Foto: Pixabay
Na ovu inflaciju najviše su uticali struja za domaćinstvo, meso, gorivo, duvan, alkoholna pića, lekovi i cene obroka u restoranima i prodavnicama brze hrane, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS).
 
U publikaciji Zavoda dodaje se da je ukupno učešće ovih grupa proizvoda u međugodišnjoj stopi rasta potrošačkih cena u prvom polugodištu iznosilo 51,5 odsto.
Analizom strukture ukupne cene hrane i bezalkoholnih pića dolazi se do podatka da je međugodišnji rast cene mesa od 7,5 odsto imao ubedljivo najveći uticaj na rast cene hrane, ali i na ukupnu inflaciju, uz rast cene električne energije za domaćinstva.
U ukupnoj strukturi cene hrane i bezalkoholnih pića cena mesa zadržala je ubedljivo najveće učešće od 50,3 odsto, u poređenju sa ostalim komponentama hrane i pića.
 
Najveći uticaj na rast cene mesa imali su sušeno, dimljeno i usoljeno meso, pre svega slanina i kobasice od svinjskog, goveđeg i mešanog mesa, kao i svinjsko meso.
 
Kao i u prvom i u drugom kvartalu jedina vrsta mesa koja je imala deflatoran uticaj na ukupnu cenu mesa bilo je živinsko meso.
 
Uporednom analizom cene mesa sa drugim zemljama može se zaključiti da je cena mesa u Srbiji bila na istom nivou kao u Danskoj, Španiji, Hrvatskoj, Kipru, Portugaliji, Slovačkoj, Albaniji i Turskoj, dok je u poređenju sa cenom mesa u ostalim zemljama u regionu Rumuniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Bugarskoj bila veća u proseku za oko 17,8 odsto.
  • Vozim se autobusom

    21.09.2024 14:22
    Ne treba mesa
    Ne treba mesa, samo 2 jajeta! A jaje može da se ispriži i na suncu, pa ne mora ni struje.
    Ko stavi minus, ne voli SNS.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Poništena kazna Google-u od 1,49 milijardi evra

Google je danas saopštila da je poništena antimonopolska kazna od 1,49 milijardi evra koju je kompaniji izrekla Evropska komisija 2019. godine, a koja se odnosila na njeno onlajn oglašavanje.