Starović: Od dolaska Aleksandra Vučića misija 'Halijard' dobija pravo mesto u našoj istoriji

U selu Pranjani kod Gornjeg Milanovca održana je državna svečanost povodom 80. godišnjice spasavanja savezničkih pilota u operaciji "Vazdušni most - Misija Halijard".
Starović: Od dolaska Aleksandra Vučića misija 'Halijard' dobija pravo mesto u našoj istoriji
Foto: Beta (Darimir Banda)
Ministar Srbije za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović izjavio je da je "dolazak komunista na vlast 1945. učinio da se ovo herojske delo privremeno zaboravi".
 
Na svečanosti je bio i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.
"Najveći broj avijatičara SAD u saradnji sa Jugoslovenskom vojskom u otadžbini i narodom evakuisan je sa improvizovanog aerodroma u Pranjanima tokom avgusta 1944. godine", rekao je Starović.
 
Ocenio je da je "ta akcija bila izvanredan podvig i impresivan uspeh pogotovo što je bila duboko u teritoriji koju je kontrolisao neprijatelj".
Naveo je da "od dolaska Aleksandra Vučića na vlast i sveopštim preobražajem koji Srbija doživljava, ova epska epizoda iz američko-srpskih odnosa dobija pravo mesto u našoj istoriji i kulturi".
 
Obeležavanju je prisustvovala i predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković. 
 
"Operacija Halijard je veličanstveno svedočanstvo hrabrosti srpskog naroda i srpskih vojnika, koji su žrtvovali svoje živote i živote svojih porodica da bi spasli američke pilote", izjavila je ona.
 
Prema njenim rečima, "zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, danas, 80 godina nakon ove spasilačke misije, ovaj događaj je uvršten u državnu ceremoniju važnih istorijskih događaja".
 
Vence su položili predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Opštine Gornji Milanovac, delegacija pet država učesnica "Misije Halijard" i Fondacije "Halijard" sa članovima porodica učesnika te misije.
 
Kako je saopšteno iz Pokrajinske vlade, i Maja Gojković je položila venac kao potomak porodice koja je pomogla američkim pilotima, jer je njen deda učestvovao u misiji i spasio je dva američka pilota.
 
Po statistici ratne Jedinice SAD za spasavanje vazduhoplovnih snaga, od 1. januara do 15. oktobra 1944. godine, iz Jugoslavije je prevezeno ukupno 1.152 spasenih američka avijatičara - 795 uz pomoć partizana, 356 uz pomoć četnika.
  • Dobrica

    21.09.2024 20:58
    Opet mi vodimo
    2:1 za nas
  • mimi

    21.09.2024 20:47
    misija halijard bolje da se nije ni desila, jer njihovi potomci su napravili zlo nad nama kad su nas "lepo" izbombardovali zahvalni kako da ne !
  • Smejurija od akcije

    21.09.2024 19:54
    Draza mislio da ce uspeti da sakrije saradnju sa okupatorima i ustasama. Promisljeno to uradio. Partizani spasli 10x vise savesnickih vojnika pa ne idu okolo i smaraju svake godine

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija