Dačić: Osma sednica kamen-međaš u istoriji Srbije, Milošević artikulisao većinsko raspoloženje

U Beogradu je održan skup povodom 37. godišnjice Osme sednice.
Dačić: Osma sednica kamen-međaš u istoriji Srbije, Milošević artikulisao većinsko raspoloženje
Foto: Beta (Nikola Todorović)
"Na Osmoj sednici Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije, 23-24. septembra 1987, na kojoj je Slobodan Milošević nadvladao u SKS, srpsko državno rukovodstvo je prvi put od 1918. godine stalo na stranu Srbije, a ne Jugoslavije", rekao je predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić.
 
"I danas je aktuelna ta tema: odnos prema državnom i nacionalnom pitanju. Tako da Osma sednica i dalje traje ali pobediće Srbija. Jedan od osnovih stubova te borbe su SPS i aktuelno državno rukovodstvo Srbije", izjavio je Dačić.
On je rekao da su se "tada sučelila dva suprotna koncepta i da je pobedio onaj koji je označio početak kraja ponižavanja Srbije i nastanak velikog narodnog pokreta za uspostavljanje jedinstvene Srbije i odlučno rešavanje kosovskog problema, sprečavanje terora nad srpskim narodom".
 
Po njegovim rečima, Milošević je kao tadašnji predsednik Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije "artikulisao većinsko raspoloženje u Srbiji i imao sluha za tadašnje potrebe srpskog naroda".
Rekao je i da su tadašnji predsednik Predsedništva Srbije Ivan Stambolić i predsednik beogradske organizacije SKS Dragiša Pavlović, kao predvodnici suprotnog koncepta, bili "odsečeni od realnosti teškog položaja Srba na Kosovu i neravnopravnog položaja Srbije u SFR Jugoslaviji".
 
Dačić, koji je i potpredsednik Vlade Srbije, rekao je da je "Osma sednica kamen-međaš u novijoj istoriji Srbije, tu je udaren temelj nove, moderne države".
 
Rekao je i da "Milošević nije imao lični sukob sa Stambolićem, već su to bile različite koncepcije".
 
"Najoštrije osuđujemo ubistvo Ivana Stambolića i podržavamo da svako ko je za to kriv treba da odgovara", rekao je Dačić.
 
Dačić je na novinarsko pitanje, posle govora, o tome kako komentariše da je u presudi Specijalnog suda navedeno da je Milošević nalogavac ubistva Stambolića, kao svog političkog protivnika, rekao da je svoj stav već izneo u govoru.
 
Na Osmoj sednici je razrešen Pavlović, koji je zapamćen po izjavi da se problem Kosova ne može rešavati "olako obećanom brzinom" što se smatralo optužbom protiv Miloševića, a sa funkcije ubrzo je otišao i Stambolić koji se sasvim povukao iz javnog života.
 
Stambolić je ubijen krajem avgusta 2000. godine, mesec dana pre izbora na kojima je Milošević izgubio, a govorilo se da bi mu Stambolić mogao biti protivkandidat na nagovor demokratske opozicije.
 
U vreme postupka u Specijalnom sudu o tom ubistvu, Milošević je već bio u Hagu, kao optuženi za ratne zločine, tako da nije ni mogao da mu se sudi u predmetu Stambolić.
 
Optuženi su i proglašeni krivim komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek - Legija i nekoliko njenih pripadnika, kao i tadašnji šef Državne bezbednosti Radomir Marković.
 
Oni su uhapšeni u vreme akcije "Sablja", pokrenute posle ubistva premijera Zorana Đinđića, kada je jedan od pripadnika te jedince kao svedok saradnik odveo policiju na Frušku goru i pokazao gde je zakopano telo Stambolića koji je bio otet ispred zgrade u kojoj je stanovao u Beogradu.
  • /

    21.09.2024 21:45
    /
    udba je sve to planski izvela kada se uplasila za sebe jos jedne ponude pristupa u eu.

    tito je isto odbio iz istog straha '75e. jugoslavija bi bila jedna od temelja te unije. pa jos socijalisticka zemlja
  • Mislilac

    21.09.2024 21:41
    Početak propasti
    Tog dana je pobedio Milošević a Srbija i Jugoslavija krenule u sunovrat. Jugoslavija je nestala a Srbija se nikada neće oporaviti od te "pobede". Na kraju, možda i Srbija nestane. Dačić opstaje, tu nema dileme.
  • Mary Poppins

    21.09.2024 20:23
    Školovani prevarant
    To prosto nije tačno,nametnut je nacionalna da bi se sakrila pljačka i opljačkala jugoslavija i dok se zatrovana sirotinǰa klasa,političari Generali državnici Udbaši su se bogatiji na račun naivnog naroda i ništa se nije promenilo od 90setih to otimanje i bogaćenje traje i danas, jer kako objasniti da u srbiji živi 33000 milionera i 48 milijarder,a u bogatoj Švajcarska žive 42 milijardera.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija