Kantrimen: Značaj energetskog sporazuma SAD i Srbije se preuveličava

Nekadašnji pomoćnik američkog državnog sekretara zadužen za Evropu Tomas Kantrimen ocenjuje da je američko-srpski strateški sporazum u oblasti energetike značajan ali da se njegov značaj preuveličava.
Kantrimen: Značaj energetskog sporazuma SAD i Srbije se preuveličava
Foto: Pixabay
"Ovo nije savez, nije trajno ekonomsko partnerstvo. To je tehnički sporazum na osnovu kog će Sjedinjene Države i Srbija sarađivati u vezi sa određenim energetskim pitanjima“, rekao je Kantrimen za Glas Amerike.
 
Kada je reč o smanjenju zavisnosti od ruskog gasa, on ocenjuje da predsednik Srbije Aleksandar Vučić izuzetno vešto pokušava da izbalansira odnose sa Rusijom i Zapadom.
Ipak, zaključuje da je, bez obzira na ruski gas, ekonomska budućnost Srbije – na Zapadu.
 
On je naveo da ne vidi da Vučić pokušava da se odmakne od Rusije, ali da je spoznao ono što su spoznale i sve članice Evropske unije – da je politički i strateški opasno oslanjati se na uvoz energenata iz Rusije.
"Ovaj sporazum, naravno, sam po sebi ne određuje da li će Srbija kupovati manje gasa od Rusije a više od drugih izvora. Ali mnogo pre sporazuma, ona je počela proces izgradnje opcija da smanji zavisnost od ruskog gasa“, rekao je Kantrimen.
 
Bivši američki diplomata zaključuje da sporazum ne treba tumačiti kao blanko američku podršku vlastima u Srbiji, već kao praktičnu potrebu dve države da više i bliže ekonomski sarađuju.
 
Srbija i Sjedinjene Države potpisale su u sredu, 18. septembra, prvi sporazum o strateškoj saradnji, i to u oblasti energetike.
 
Konkretan sadržaj dokumenta još nije poznat, ali zvaničnici obe strane tvrde da predstavlja važan korak ka još bližoj saradnji dve vlade, ali i privatnih sektora dve države.
  • Ukratko

    22.09.2024 13:53
    Sporazum o prodaji EPS amerikancima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija