Preševo: Albanci protestovali zbog diskriminacije koju nad njima vrši država

U Preševu je danas održan protest lokalnih Albanaca protiv diskriminacije koju nad njima vrši država Srbija, pišu lokalni mediji.
Preševo: Albanci protestovali zbog diskriminacije koju nad njima vrši država
Foto: 021.rs (ilustracija)
Okupljeni su nosili transparente "Stop selektivnoj pasivizaciji", "Hoćemo albanske udžbenike", "Vratite nam adrese", "Evropo posmatraj Srbiju", a organizovana je i protestna šetnja.
 
Povorku su predvodili predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Nevzad Lutfiu, lider Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaip Kamberi kao i Ardita Sinani iz iste stranke.
Tu je bio i lider preševske Demokratske partije Albanaca Ragmi Mustafa, piše portal Bujanovačke.rs.
 
Oni su nosili veliki baner sa natpisom "Za identitet i dostojanstvo", a drugi učesnici protesta albanske i američke zastave.
Mediji na albanskom jeziku javljaju da je više stotina građana učestvovalo u protestu, te da je bilo i organizovanih dolazaka iz Bujanovca i Medveđe u režiji NSA, prenose Bujanovače.
 
Albanci traže udžbenike na maternjem jeziku za srednjoškolce, priznavanje fakultetskih diploma stečenih na Kosovu, jednake mogućnosti pri zapošljavanju, zaustavljenje pasivizacije, integraciju u državne institucije.
 
Prvi protest održan je u Bujanovcu 12. avgusta, desetak dana posle smene lokalne vlasti i odlaska stranaka Šaipa Kamberija, Šćiprima Muslija i Nagipa Arifija u opoziciju.
Sedište Nacionalnog saveta Albanaca je u Bujanovcu.
  • Ilija

    23.09.2024 19:33
    Ilija
    Oce ici u obaveznu vojsku srbije. Ako zive u srbiji moraju ici musko i zensko.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija