Ambasadorka u penziji o Vučićevom govoru u UN: Koristio ton i rečnik koji Tito sebi ne bi dozvolio

Govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Samitu o budućnosti unekoliko je bio iznenađujuć, jer je katkad zvučalo kao da Srbija pripada Pokretu nesvrstanih.
Ambasadorka u penziji o Vučićevom govoru u UN: Koristio ton i rečnik koji Tito sebi ne bi dozvolio
Foto: Screenshot (N1)
Tako za N1 ocenjuje ambasadorka u penziji Branka Latinović. Ističe da čak ni Josip Broz, koji iza sebe jeste imao Pokret nesvrstanih i u njemu 130 zemalja, nije koristio takav ton i rečnik.
 
Predsednik Aleksandar Vučić ponovo će za govornicu u Njujorku stati danas, kao jedan od govornika na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.
Branka Latinović, potpredsednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, poseća da je smisao prisustva GS UN da se u najboljem izdanju predstavi jedna država, tako što će delegacija pokazati svoje diplomatske i državničke kapacitete.
 
"A to podrazumeva, pre svega, da imate jednu ocenu međunarodne situacije. Ako pogledate govore Josipa Broza, oni su uvek davali jednu globalnu sliku. Imali su kritičke tonove, ali na način koji je bio prihvatljiv za sve prisutne u sali. Naravno, vi ste tu i da date ocenu rada samih UN, predloge kako ga unaprediti, te da predstavite doprinos vaše zemlje u UN", podsetila je ona.
Ocenjujući govor predsednika Vučića na Samitu o budućnosti, kaže da je iznenađena.
 
"Taj je govor imao elemente kao da Srbija pripada Pokretu nesvrstanih. Tu se govorilo 'ova zemlja', 'ona zemlja', a bio je i jedan vrlo kritičan ton prema zapadnim zemljama. Taj ton bi mogao da zasmeta. Čak ni Josip Broz koji ima iza sebe Pokret nesvrstanih i u to vreme 130 zemalja, odnosno preovlađujuću većinu UN, nije koristio takav ton i rečnik", istakla je ona.
 
Nije uobičajeno da šef države, odnosno onaj koji govori, pominje da je "ova zemlja ili ona zemlja imala to i to pravo, vezano za sam dokument o budućnosti", jer to su stvari koje se kažu tokom pregovora, dodala je.
 
Ističe da su generalno gledano naši govori u Generalnoj skupšitni UN dosta dobri, iako ne uvek odgovarajućeg tona, te da se u njima više koriste termini koje domaća javnost želi da čuje.
  • Perica

    24.09.2024 08:41
    Tito je bio normalan i normalno je vodio normalnu državu pa nije bilo potrebe za takvim ispadima.
  • On

    24.09.2024 08:30
    A sta je tito razumno govorio?Gledajuci danas te stare snimke njegovih govora, nemam komentara.
  • Džoni

    24.09.2024 08:24
    Branka
    Baš me nešto zanima šta je rekla Branka Latinović. Mogli ste naći nekog boljeg sagovornika nego ženu koja nema pojma

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija