Godinu dana od Banjske: Štiti li vlast Milana Radoičića?

Vlasti u Srbiji odbijaju da Milana Radoičića izruče Kosovu i poručuju da će mu suditi "srpski sudovi", dok ih kosovski zvaničnici optužuju da mu pružaju zaštitu.
Godinu dana od Banjske: Štiti li vlast Milana Radoičića?
Foto: Screenshot (YouTube/Insajder Video)
Oduzet pasoš, zabranjen izlazak iz Srbije i obaveza da se beogradskoj policiji javlja dva puta mesečno. 
 
To su, već godinu dana, jedine mere državnih organa Srbije protiv Milana Radoičića, bivšeg potpredsednika Srpske liste koji je javno preuzeo odgovornost za oružani napad na kosovsku policiju u Banjskoj, piše Radio slobodna Evropa.
 
Viši sud u Beogradu, koji je izrekao mere Radoičiću, navodi da ih on poštuje i da se redovno javlja u nadležnu policijsku stanicu. Mere se, kažu u sudu, produžavaju na svaka tri meseca. Poslednji put su protiv Radoičića produžene početkom jula.
Gde Radoičić trenutno boravi u Srbiji, međutim, nije poznato.
 
Policija do objave teksta nije odgovorila na pitanja RSE, a na telefonske pozive nije odgovarao ni Goran Petronijević, Radoičićev advokat.
 
Predrag Petrović iz nevladinog Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Radoičića opisuje kao "miljenika" vlasti Aleksandra Vučića.
 
"Na osnovu toga da i dalje nemamo ozbiljniji sudski postupak protiv Radoičića u Srbiji, sve ukazuje da je on pod zaštitom države", dodaje on za RSE.
Radoičiću je, odlukom suda u Beogradu, zabranjeno i da se vrati na Kosovo, gde je 24. septembra 2023, prema sopstvenim rečima, organizovao napad u kom je ubijen jedan kosovski policajac, a tri povređena. Potom su u razmeni vatre ubijena tri napadača srpske nacionalnosti.
 
Na Kosovu bi ga čekalo hapšenje po optužnici podignutoj protiv njega i još 44 osobe. Tereti se za terorizam i teška dela protiv ustavnog poretka Kosova - odnosno, da je "šef terorističke grupe" koja je pokušala da sever Kosova, naseljen srpskom većinom, nasilno i pod teškim naoružanjem pripoji Srbiji.
 
Prvo ročište najavljeno je za 25. septembar.
 
Zvanični Beograd ovaj proces na Kosovu ignoriše.
 
A u Srbiji optužnica za Banjsku još nije podignuta, iako je pre gotovo godinu dana otpočeta istraga. Srbija, koja državu Kosovo, niti njene institucije ne priznaje, i krivična dela kvalifikuje drugačije od zvanične Prištine.
 
"Istraga u toku"
 
Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu za RSE navodi da je istraga još u toku. Kako kažu, u saradnji sa drugim državnim organima, utvrđuju se sve činjenice i okolnosti "u vezi sa kritičnim događajem u Banjskoj".
 
"Po okončanju istrage, javnost će biti obaveštena o odluci tužioca", dodaju u odgovoru.
 
Radoičić, kako kažu, ima status osumnjičenog.
 
Na teret mu se stavljaju tri krivična dela - među kojima su nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i teška dela protiv opšte sigurnosti.
 
Ostali osumnjičeni su NN lica.
 
 
Foto: Beta
 
Radoičić je u svom iskazu pred Tužilaštvom, 3. oktobra prošle godine, negirao krivicu.
 
Međutim, prethodno je u javnom pismu koje je pročitao njegov advokat Goran Petronijević, priznao odgovornost za napad u Banjskoj - da ga je lično organizovao i u njemu učestvovao, negirajući umešanost države Srbije u to.
 
Da li Beograd sarađuje sa Prištinom u slučaju Banjska?
 
Više javno tužilaštvo u Beogradu navodi i da se preko Ministarstva pravde Srbije obratilo Euleksu. Tražili su da im se dostavi kompletna dokumentacija u vezi sa slučajem Banjska.
 
"U cilju pružanja pravne pomoći, zatraženo je dostavljanje zapisnika o uviđaju, fotodokumentacije, obdukcionih zapisnika svih preminulih lica, lekarski izveštaji svih povređenih", nabraja se u odgovoru Tužilaštva.
 
Kako dodaju, traženi su i zapisnici o veštačenju oružja i municije i eksplozivnih naprava, kao i zapisnici o saslušanju okrivljenih i ispitivanju svedoka.
 
"Dokumentacija do danas nije dostavljena tužilaštvu, niti je stigao bilo kakav odgovor od strane Euleksa", zaključuje VJT u odgovoru za RSE.
 
Ministarstvo pravde Kosova je ranije navelo da je taj zahtev Srbije u suprotnosti sa kosovskim zakonima. Istakli su i da Kosovo nikada nije dobilo odgovor od Srbije, "za predaju zločinaca kako bi bili privedeni pravdi".
 
Zvanični Beograd je još ranije odlučio da ne postupi po Interpolovoj poternici protiv Radoičića koja je, na zahtev Prištine, podignuta u decembru 2023.
 
Da li Radoičića štiti BIA?
 
Zvaničnici Kosova, na čelu sa premijerom Aljbinom Kurtijem, izjavljivali su u proteklih godinu dana da Milan Radoičić u Srbiji održava sastanke sa pripadnicima Bezbednosno-informativne agencije (BIA).
 
Na pitanje RSE da prokomentarišu navode Prištine, BIA nije odgovorila. Da li Srbija "štiti" Radoičića - ne odgovaraju ni Vlada Srbije i kabinet predsednika Aleksandra Vučića.
Predrag Petrović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku smatra da bi, s obzirom na obim akcije, broj ljudi, količinu i vrstu naoružanja koja je korišćena u Banjskoj "bilo veoma teško zaključiti ili poverovati" da bezbednosne službe Srbije nisu imale informacije o toj operaciji.
 
"Posebno što bi takva akcija, kao što i jeste, imala veliki bezbednosni i politički značaj i posledice po Srbiju i vlast Aleksandra Vučića", dodaje on.
 
Smatra i da bi "da postoji demokratski sistem", tužilaštvo i pravosudni organi Srbije do detalja istražili Banjsku.
 
Istragu bi, kako navodi, trebalo da vodi i parlament - u odborima za kontrolu službi bezbednosti i unutrašnje poslove.
 
Ceo tekst Radija slobodna Evropa o Milanu Radoičiću možete pročitati OVDE.
  • av

    24.09.2024 09:56
    Eno ga blejao na Kopu u Grey-u, videli ga sa zicare u Februaru.
  • Pera Minhen

    24.09.2024 09:52
    Štiti li ga?
    Pa još će dobiti spomenik u centru BG kako su krenuli .... Dno dna.
  • Limanac

    24.09.2024 09:52
    Šta vam je narode
    Čovek zbog bačene petarde završi u zatvoru, i tamo ga nažalost ubiju.
    Pa ne očekujete valjda da ovaj pošteni srpski patriota, zbog neke organizovane grupice i par stotina komada oružja bude procesuiran? "Život je nekom majka, a nekome maćeha".
    KOPATI NEĆETE, A BOG SVE VIDI, ako već sudstvo i institucije ćute.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija