AŽC: Apel za uvođenje člana zakona koji reguliše dečiji dodatak za decu čije su majke žrtve femicida

Autonomni ženski centar je uputio apel svim narodnim poslanicama i poslanicima da usvoje novi član zakona kojim bi bio regulisan dečiji dodatak za decu čije su majke žrtve femicida.
AŽC: Apel za uvođenje člana zakona koji reguliše dečiji dodatak za decu čije su majke žrtve femicida
Foto: Dragana Udovičić/Novinarke protiv nasilja
One su ovaj predlog uputili nakon što se predlog Zakona o izmenama i dopunama zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, po ubrzanoj proceduri, našao na dnevnom redu drugog vanrednog zasedanja Narodne Skupštine. 
Autonomni ženski centar je ovaj predlog uputio i Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju tokom javne rasprave o izmenama i dopunama o Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom, ali je Ministarstvo odbilo sve predloge Autonomnog ženskog centra, među kojima i ovaj.
 
"Razlog za podnošenje ovog apela je činjenica da se srodnici koji preuzimaju brigu o maloletnoj deci čije su majke ubijene susreću sa velikim brojem izazova i problema, često bez bilo kakve psihološke, ali i materijalne podrške države. Materijalni razlozi su, na žalost, često oni koji su presudni kada srodnici donose tu vrstu odluke, jer prihvatanjem maloletne dece na brigu često dovode svoju decu na rub egzistencije", piše u saopštenju AŽC.
Srodnicima se u tim situacijama, kako navodi AŽC, ne odobrava srodničko hraniteljstvo, a ostvarivanje dečijeg dodatka po trenutno važećim odredbama ih dovodi u nepovoljnu situaciju zbog cenzusa prosečnog mesečnog prihoda po članu porodice koji je novembra 2023. godine iznosio 15.103,20 dinara, te bivaju odbijeni njihovi zahtevi za ostvarivanje prava na dečiji dodatak.
 
"Kao i kod smeštanja dece u hraniteljske porodice po drugom osnovu, i u ovim situacijama su deca ubijenih žena koja žive u srodničkoj porodici koja može da im delimično nadomesti osećaj sigurnosti diskriminisana kao beneficijari prava na dečiji dodatak i druga davanja u odnosu na decu koja su smeštena kod nepoznatih ljudi i u nepoznatom okruženju, u hraniteljskim porodicama", ističe AŽC.
 
Stoga Autonomni ženski centar smatra da minimum koji država može da učini za decu ubijenih žena jeste da im omogući pravo na dečiji i uvećani dečiji dodatak koji neće zavisiti od materijalnih uslova srodnika koji o njima brinu.
  • dz0

    24.09.2024 12:31
    slazem se da treba podrzati decu nakon porodicnog nasilja, ali da vazi ravnopravno i za oceve

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija