Forum pacijenata Srbije pozvao građane na imunizaciju protiv zaraznih bolesti

Forum pacijenata Srbije, u okviru obeležavanja treće godine kampanje za promociju imunizacije "Ko rano rani", pozvao je danas građane da se vakcinišu protiv zaraznih bolesti.
 Forum pacijenata Srbije pozvao građane na imunizaciju protiv zaraznih bolesti
Foto: 021.rs
Na tribini u Beogradu, na kojoj se govorilo o učestalosti pneumokoknih infekcija koje obuhvataju bolesti upale pluća, srednjeg uha, sepse i meningitisa, emitovani su spotovi u kojima javne ličnosti motivišu građane da posete lekara i razgovaraju sa stručnjacima o vakcinaciji.
 
Načelnik Odeljenja za pulmologiju u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić" Aleksandar Sovtić kazao je da je pneumokokna bolest i dalje vodeći uzrok smrtnosti kog je moguće sprečiti vakcinacijom.
"Deca su zaštićena uvođenjem pneumokokne vakcine u kalendar obavezne imunizacije, pa je broj obolelih od sepse, meningitisa i pneumonije manji", rekao je Sovtić.
 
Dodao je da i pored vakcinacije deca mlađa od pet godina i stariji od 65 i dalje spadaju u najrizičnije grupe.
"Do smanjenja smrtnosti je prvenstvo došlo zbog vakcina i obezbeđivanja zdrave i čiste prijaće vode", rekao je Sovtić i dodao da, kada se govori o nepoverenju prema vakcinaciji, svaki lek ima svoja neželjena dejstva ali da se niti jedna vakcina "ne pravi na brzinu".
 
"U Srbiji je za vreme korone bila ostavljena mogućnost izbora više vakcina, građani su sami odlučivali koju vakcinu žele da prime", rekao je Sovtić.
 
Napomenuo je da respiratorne infekcije imaju tipičan karakter pojačane učestalosti javljanja na jesen i zimu, a da je situacija u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić" stabilna iako je trenutno beleže veći broj obolelih od tih infekcija.
 
Potpredsednica Foruma pacijenata Srbije Olja Ćorović rekla je da veliki deo pre svega mlađe i zdravije populacije, ima nepoverenje prema vakcinama, naročito posle iskustva sa kovidom.
 
"Najveći problem je neobaveštenost i loša informisanost. Veliki broj pacijenata takođe, ne zna da se vakcina protiv pneumokoka može dobiti besplatno u domovima zdravlja", kazala je Ćorović.
 
Nacionalnu kampanju "Ko rano rani" organizovali su Forum pacijenata Srbije, Respiratorni edukativni centar, Pedijatrijsko respiratorno udruženje Srbije i kompanija Fajzer.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija