Ministarka: Nisam tražila spiskove nastavnika koji su bili na protestu, nek se drže zakona o štrajku

Ministarka prosvete Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da od direktora škola nije tražila spiskove nastavnika koji su učestvovali u protestu i nisu bili na nastavi.
Ministarka: Nisam tražila spiskove nastavnika koji su bili na protestu, nek se drže zakona o štrajku
Foto: 021.rs
Ona je izjavila u Skupštini Srbije da je u pitanju bila obustava rada, a ne štrajk, te da je direktore samo podsetila na obavezu da moraju da imaju jasan uvid u broj nastavnika koji im dolazi na posao, kako bi se organizovala nastava.
"Uobičajeni način izražavanja nezadovoljstva svih sindikata, pa i onih u prosveti jeste štrajk. Štrajk je zakonom definisan i mi ga nismo imali. Obustava rada nije štrajk. Ne predviđa zakon mogućnost potpune obustave rada. Ja nisam imala nikakvo obraćanja za direktore u slučaju štrajka, jer ga nije bilo", kazala je ona na sednici Skupštine odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske stranke Nebojše Novakovića o autentičnosti dopisa direktorima škola koji se pojavio u javnosti.
 
Ministarka je dodala da 34 odsto škola nije radilo u danu kada su neki sindikati odlučili da dođe do obustava.
"Direktori su bili u obavezi da znaju koji broj ljudi neće doći, kako bi organizovali proces rada za decu koja su došla u školu i kako bi organizovala proces vaspitno-obrazovnih poruka koji ne sme izostati ni po našem zakonu", kazala je Đukić Dejanović.
 
Istakla je da je bila u obavezi da kao ministarka podseti direktore na obavezu da imaju jasan uvid koji broj nastavnikaim dolazi i kako će se organizovati ona deca za škole u kojima izvestan broj nastavnika neće doći.
 
"Nikakvi spiskovi Ministarstvu nisu dostavljani, niti Vladi Srbije", rekla je Đukić Dejanović i pozvala sindikate da se, za slučaj da se opredele da neka svoja nezadovoljstva rešavaju i putem štrajka, drže Zakona o štrajku.
 
Ministarka je još napomenula da prosvetni radnici decenijama nisu bili adekvatno nagrađivani i da je ova Vlada to rešila da promeni.
 
Podsetila je na to da je prošle godine plata svima u prosveti povećana za 31 odsto, kao i da je napravljen dogovor Vlade i sindikata da će se na statusu prosvetnih radnika ozbiljno raditi.
 
"Stava smo da maksimum povećanja plate koji se može dati treba da se desi u januaru 2025. godine. Dvocifreno povećanje plata će biti isključivo za prosvetne radnike i biće za 50 odsto veće od svih ostalih povećanja", kazala je ministarka, podsetivši na to da će povećanje iznositi 12 odsto za prosvetne radnike u svim nivoima obrazovanja, od predškolskog do visokog obrazovanja.
 
Dodala je da se razgovara sa reprezentativnim sindikatima koji očekuju da se najniža plata u prosveti izjednači sa prosečnom platom u javnom sektoru.
Podsetimo, reprezentativni sindikati zaposlenih u prosveti najavili su za sredu, 2. oktobar jednodnevni štrajk, tokom kog u školama neće biti nastave, dok predškolske ustanove neće primati decu.
 
Sindikati su u saopštenju najavili da će tog dana u 12 časova organizovati protest ispred Skupštine Srbije odakle će se uputiti ka zgradi Vlade sa zahtevom da se početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme, a u skladu sa potpisanim Protokolom sa Vladom Srbije, u januaru 2025. godine izjednači sa prosečnom zaradom.
  • predrag

    24.09.2024 19:23
    I to je ta nova politika socijalista, posle 1987-me.
    Fuj

    A zmisli efekte njenog rada..i u bolinici i politici ..
    0
  • Pićuka

    24.09.2024 18:55
    Zakon o štrajku je protiv radnika. Taj zakon su usvojili idioti.
  • Platon

    24.09.2024 18:55
    Država
    Ima li u Srbiji neko mlađi od 75. godina ko bi mogao biti ministar prosvete?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija