U udžbeniku iz istorije Čarli Čaplin umesto Hitlera, izdavač kaže da je to namerno urađeno

Učenicima osmog razreda je, posle mesec dana od nove školske godine, stigla na red lekcija o Evropi, svetu i narodu u Jugoslaviji između dva svetska rata.
U udžbeniku iz istorije Čarli Čaplin umesto Hitlera, izdavač kaže da je to namerno urađeno
Foto: Screenshot (Youtube/Charlie Chaplin)
Pojedini roditelji koji su preslišavali decu ovu nastavnu jedinicu iznenadili su se kada su u udžbeniku iz istorije ugledali lik Čarlija Čaplina umesto Adolfa Hitlera, koji se spominje u lekciji, piše Nova.rs.
 
Naime, u udžbeniku iz istorije za 8. razred izdavačke kuće "Bigz školstvo d.o.o" na stranama 28-29, nalazi se lekcija pod nazivom "Evropa, svet i srpski narod u jugoslovenskoj državi u periodu između dva svetska rata".
Zapravo, u udžbeniku je ilustrovana scena iz filma "Veliki diktator", u kom je Čaplin tumačio lik Adolfa Hitlera.
 
Šta kaže izdavač?
 
Redakcija portala Nova.rs kontaktirala je ovog izdavača kako bi objasnio zbog čega je došlo do zamene navedenih likova, kao i da li je to namerno urađeno ili im je promaklo.
 
 
Iz "Bigza" su istakli da postavljeno pitanje nije za njih, nego za Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.
 
"Mi nemamo u opsegu rada ništa vezano za udžbenike", naveli su oni.
 
Potom su u drugom mejlu opširnije istakli zbog čega je u udžbeniku ubačena scena iz filma.
 
"Fotografija koju karakterišete kao 'spornu' postavljena je svesno i namenski na uvodnu dvostranicu u poglavlje udžbenika u kome se obrađuje period istorije između dva svetska rata. U pitanju je sekvenca iz kultnog filma 'Veliki diktator' iz 1940. godine. Smisao fotografije je da ilustruje tendencije u umetnosti u međuratnom periodu, budući da tema udžbenika nije samo politička istorija, već i kultura epohe o kojoj se govori", ističu iz "Bigza".
  • Hm

    25.09.2024 12:31
    Meni se čini da je to samo neznanje recezenta, ili ko je već zadužen za kontrolu štampanja sadržaja u udžbenicima. Generalno, novi naraštaji ne znaju da razlikuju vinil ploču od audio kasete i sl., tako da im ni ova zamena teza (tj.slike) apsolutno ništa ne znači..
  • Dušan

    25.09.2024 12:13
    Besmislica
    Nije u pitanju nikakva greška u "lekciji". Nije neko budala da greškom zameni Hitlera Čarlijem Čaplinom. Fotografija lika iz Čaplinovog filma je stavljena na uvod u celo poglavlje. U lekciji o Hitleru stoji Hitlerova slika.
  • /

    25.09.2024 11:45
    /
    opet ce biti ismevanje kao sa nikolas kejdzom.

    koliko su obrazovani pisci udzbenika govori cinjenica da to nije bio trend u umetnosti dok se strane nisu jasno opredelile gde ce biti tokom ww2 rata a to nije bilo u periodu izmedju dva rata.
    caplin je licno finansirao ovaj film. cak je i staljin je stavio u bunker film aleksandar nevski zbog pakta sa nemackom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija