Zbog letnje suše - paprena cena ajvara ove godine

Dugotrajna letnja suša umanjila je rod paprike za 50 odsto, kaže agroekonomski analitičar Milan Prostran.
Zbog letnje suše - paprena cena ajvara ove godine
Foto: Screenshot (Youtube/DW Food)
Prostran za RTS kaže da je za ovu godinu karakteristično što je priprema zimnice započela mnogo ranije zbog ranog zrenja ratarskih i povratarskih kultura. Tako da je umesto u septembru, ili do polovine oktobra, priprema zimnice počela već od avgusta, kada su cene bile povoljnije.
 
Pošto je rod bio manji, trgovci i uvoznici zaradili su na paprici iz Severne Makedonije, a nešto je ulazilo i iz Albanije.
Prostran ističe da se slabiji rod povrća vidi po tome i što nema prodaje iz kamiona, na putevima i magistralama, već su to uglavnom pijace i trgovinski lanci koji su se, kako je primetio, bolje spremili ove godine nego ranije.
 
Napominje da tegla ajvara "po bakinom receptu" neće više moći da se kupi po 500, 700 ili 800 dinara, dodajući da se u avgustu ajvar prodavao za 1.100 dinara.
 
Prostran kaže da je suša odnela ogroman rod ove godine, koji je manji od proseka za oko pedeset odsto. Dodaje da bi šteta bila mnogo veća da prvi deo godine nije bio nešto povoljniji.
Prema njegovim rečima, kulture zasejane prošle jeseni, strna žita, rano voće i povrće, bile su povoljnije što je malo amortizovalo ukupan rast cena poljoprivrednih proizvoda.
 
"Kada su u pitanju rane prolećne kulture, podbačaj je bio oko 20-30 odsto, dok će drugi deo godine koji nosi najveći deo proizvodnje u povratarstvu i voćarstvu, prema prvim procenama, doneti štetu veću od milijarde evra", naglašava Prostran.
 
Prostran kaže da su septembarske kiše stigle kasno da bi uticale na poboljšanje roda. One su, kako navodi, najvažnije pre svega za pripremu nove setve, jer poljoprivredna godina počinje krajem avgusta ili početkom septembra.
 
Ukazuje na to da je podbacio rod svih osnovnih povrtnih kultura - krompira, paprike, paradajza, krastavca i luka.
 
Prostran kaže da najkvalitetnije paprike na pijacama dostižu cenu od 350 dinara.
Što se tiče cena u supermarketima, Prostran kaže da se, pre svega, zbog dugogodišnjih ugovora koje imaju sa primarnim proizvođačima povrća u industrijskoj preradi mogu naći mnogo povoljnije cene.
 
Naglašava da cena tegle ajvara iz domaće radinosti može biti i tri puta veća u odnosu na industrijski.
  • Pera

    25.09.2024 14:08
    Pera
    Vecina gradjana odavno nepravi ajvar već kupi u marketu ako se bas uzeli koliko mu je potrebno teglu dve.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija