"Vrtići ovako ne mogu da opstanu": Najavljen protest zaposlenih u predškolskim ustanovama

Članovi Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja najavili su protest za subotu, 28. septembar na Slaviji.
"Vrtići ovako ne mogu da opstanu": Najavljen protest zaposlenih u predškolskim ustanovama
Foto: Pixabay (ilustracija)
Kako kažu, to je samo prvi korak u njihovim sindikalnim aktivnostima.
 
"Od reakcije Vlade na naše zahteve zavisiće da li i kada ćemo posegnuti za sledećom sindikalnom akcijom koja je dobila podršku, a to je jednodnevno zatvaranje vrtića", navodi sindikat u saopštenju, a prenosi Danas.
"Pozivamo sve zaposlene u predškolskom vaspitanju i obrazovanju i roditelje dece koja pohađaju naše predškolske ustanove da nam se pridruže na protestu sa koga ćemo Vladi Srbije poručiti da ne odustajemo od zahteva za dostojanstvene zarade", ističe sindikat.
 
Navode da je prosečna plata zaposlenih u predškolskom vaspitanju i obrazovanju sada skoro 30 odsto niža od prosečne plate u Republici.
"Naš zahtev od Vlade bio je da se od 1. januara 2025. plata svima u predškolstvu poveća za 21 odsto čime bi tehničko osoblje bilo tek pet odsto iznad golog minimalca, dok bi osnovne plate za najviše koeficijente mogle da dostignu prosečnu platu u Srbiji", kažu u sindikatu predškolstva.
 
Ovom ponudom, dodaju, Vlada šalje jasnu poruku da hoće da deli zaposlene na manje i više važne, ali i da ne razume kako funkcionišu predškolske ustanove niti da postoje i vaspitači sa 4. i 6. stepenom, niti da su sve strukture zaposlenih važne, niti da taj vaspitač sa 7. stepenom ne može da u praksi sprovede ono za šta se školovao ako pored sebe nema i servirku i spremačicu i kuvara i vozača i kadrovskog radnika...
 
"I to sve u trenutku kada su grupe po vrtićima popunjene do pucanja i kada je goruće pitanje proširenja kapaciteta, na kome naš sindikat takođe insistira. I roditelji i zaposleni znaju da vrtići ovako ne mogu da opstanu. Tražimo povećanje plate za sve u istom procentu i platu od koje ćemo moći da dostojanstveno živimo – mi, koji obavljamo jedan od najodgovornijih poslova u ovoj zemlji", poručili su iz sindikata.
 
Vlada je najpre ponudila da svim zaposlenim u predškolskim ustanovama plate budu povećane za 12 odsto da bi potom povukla tu ponudu i najavila povećanje u tom procentu samo za vaspitače.
  • Zivka

    26.09.2024 15:21
    Podrska
    Ti kao roditelj nemozes jedno dete čuvati a hoćeš vaspitač da ti pazi dete pored njih još 20-30.treba uposliti još vaspitača radi sigurnosti dece
  • Ime

    26.09.2024 13:31
    Naslov
    Da predškolske i školske ustanove udju u štrajk, Srbija staje, imate veliku moć vaspitači i prosvetari.
  • NS - BDS

    26.09.2024 12:55
    Vaspitačice su zadovoljne. Nije sve u novcu, ima nešto i u druženju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija