Srbija uputila protestno pismo UN zbog govora Bećirovića

Srbija je uputila protestno pismo generalnom sekretaru UN i predsedniku Generalne skupštine UN, kao odgovor na istupanje predsedavajućeg Predsedništva BiH Denisa Bećirovića.
Srbija uputila protestno pismo UN zbog govora Bećirovića
Foto: Beta/AP
Bećirović je, kako je navedeno, izneo niz neosnovanih i malicioznih optužbi na račun Srbije i srpskog naroda, javlja RTS.
 
Šef srpske diplomatije Marko Đurić naveo je u pismu da je Bećirović "pokazao da maligno pokušava da podrije Dejtonski poredak unutar BiH, da zemlju Srbiju optuži pred međunarodnom javnošću, pokazujući time da mu nije stalo do regionalne saradnje, do dobrosusedskih odnosa".
U pismu je upozoreno na pokušaj Bećirovića da "zloupotrebom izlizanog narativa o 'Velikoj Srbiji' oživi u regionu konflikte iz devedesetih" godina 20. veka. Naglašeno je i da je rukovodstvo Srbije kontinuirano i u svakoj prilici iskazivalo podršku teritorijalnom integritetu BiH, što Bećirovićeve optužbe da je Srbija nekome pretnja čini još malicioznijim.
 
Kako je istaknuto u pismu, Srbija nije pretnja miru, već je orijentisana ka budućnosti, što izaziva nelagodu kod onih koji bi da region vrate u mračnu prošlost.
Stav Srbije je da se mora uložiti napor da se, umesto potpaljivanja starih strahova, stvori politička klima za pomirenje, saradnju i trajan mir u regionu zapadnog Balkana, istaknuto je u pismu, u kojem je ocenjeno i da političari u BiH optužuju Srbiju za pretnje, iako su oni sami sistematično rušili Dejtonski sporazum, otimajući proteklih godina oko stotinu nadležnosti koje su tim sporazumom garantovane Republici Srpskoj.
 
Bećirović je, kako je navedeno, govorio pred Generalnom skupštinom UN bez platforme koju je odobrilo Predsedništvo BiH, čime je prekršio zakone sopstvene zemlje.
 
Srbija ostaje čvrsto opredeljena za mir, dobrosusedske odnose i regionalnu saradnju, što će upravo i biti srpski odgovor onima koji nastoje da provociraju tenzije i nesuglasice na Balkanu, naglašeno je u pismu povodom tvrdnji Bećirovića pred Generalnom skupštinom UN da rukovodstvo Srbije preti suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, kao i da su „velikodržavne aspiracije Srbije prema teritorijama drugih zemalja u regionu, suštinski razlozi zbog kojih su BiH i Zapadni Balkan izloženi novim opasnostima.
  • Predrag

    26.09.2024 18:31
    Bosna...gde je to i šta je to
    Budala ko budala. Šta može da kaže a da nije glupo ovaj Bećirović ???
  • Pićuka

    26.09.2024 17:28
    @Antun čupak
    Ma da. Vulin doprinosi maksimalno. Svako ima svoju priču i svoju istinu. Kada trgaš za istinom onda moraš biti spreman i da je prihvatiš. Zato svi izbegavaju istinu.
  • Antun čupak

    26.09.2024 15:27
    Ovakav govor gospodina iz BH ne doprinosi dobro sudedskim odnosima dvaju država!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija