Novinari KRIK-a na prvom ročištu odbacili navode iz tužbe sudije Dušanke Đorđević

Glavni urednik Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) Stevan Dojčinović i novinarka tog portala Bojana Pavlović odbacili su navode iz tužbe sudije Dušanke Đorđević i njenog supruga.
Novinari KRIK-a na prvom ročištu odbacili navode iz tužbe sudije Dušanke Đorđević
Foto: 021.rs
Naveli su da ne priznaju da su narušili njihovo pravo na privatnost objavljivanjem baze podataka "Prosudi ko sudi". 
 
Kako je prenelo Udruženje novinara Srbije (UNS), advokatica novinara KRIK-a Kruna Savović rekla je na ročištu u Prvom osnovnom sudu u Beogradu da su oni objavili javno dostupne podatke, postupajući u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, Kodeksom novinara Srbije i praksom Evropske konvencije za ljudska prava.
Ona je ocenila da tužba kojom se zbog objavljivanja već javno dostupnih informacija traži novčana odšteta, dvogodišnja zabrana rada i po deset meseci zatvora za novinare KRIK-a, predstavlja "pritisak na slobodu izražavanja".
 
Savović je predložila da sud izvede pisane dokaze iz kojih se može utvrditi da je baza "Prosudi ko sudi" imala svrhu istraživanja te grane vlasti, a da su ime, prezime i o podaci bračnom paru Đorđević javno dostupni o čemu, kako je dodala, svedoče podaci o Dušanki Đorđević, objavljeni na sajtu Apelacionog suda u Beogradu, kao i informacije o Aleksandru Đorđeviću, dostupne na njegovom sajtu.
Podsetila je na reagovanja Koalicije za slobodu medija i organizacije Media Defense, u kojima je tužba protiv novinara KRIK-a okarakterisana kao SLAP tužba, i predložila da se i ta saopštenja uvrsti u dokaze.
Advokat tužioca Miodrag Stojankić je ocenio da podaci jesu javni ali da je u konkretnom slučaju došlo do neovlašćenog prikupljanja, obrade i upotrebe ličnih podataka, jer su upotrebljeni u svrhu za kojoj nisu namenjeni. 
 
On se pozvao na Ustav Srbije, prema kome su prikupljanje, obrada i objavljivanje podataka uređeni zakonom, kao i na Zakon o sprečavanju korupcije, kojim je regulisana upotreba podataka u vezi sa nečijom imovinom, preneo je UNS.
 
Sledeće ročište po tužbi protiv novinara KRIK-a zakazano je za 12. novembar.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija