Dodik odlikovao Vučevića Ordenom Republike Srpske na lenti: "On je odan pripadnik srpskog naroda"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je u Banjaluci premijera Srbije Miloša Vučevića Ordenom Republike Srpske na lenti.
Dodik odlikovao Vučevića Ordenom Republike Srpske na lenti: "On je odan pripadnik srpskog naroda"
Foto: Beta/Slobodan Miljević
Naveo je da je njegova vlada nastavila da razvija odnose dve strane na najvišem nivou.
 
"Čast mi je što ovo visoko odlikovanje ide u prave ruke. Vučević je pravi prijatelj Republike Srpske i odan pripadnik srpskog naroda koji se bori za afirmaciju i prava svog naroda", kazao je Dodik.
Dodik je rekao da je danas "poseban dan" - 18. godišnjica potpisivanja Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama Republike Srpske i Srbije, i dodao da taj dokument "ne predstavlja ništa ako nije ispunjen sadržajem".
 
"Pod vođstvom Vučevića, Vlada Srbije je nastavila da razvija naše odnose na najvišem nivou, u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Sporazumom o specijalnim vezama", kazao je Dodik.
On je rekao da je Vučević dao "veliki doprinos" održavanju "Svesrpskog sabora" 8. juna u Beogradu, i dodao da iza tog skupa "nema nikavih skrivenih planova, posebno ne ratnih".
 
Dodik je kazao da su odnosi rukovodstva Republike Srpske sa timom predsednika Srbije Aleksandra Vučića "najbolji sa zvaničnim Beogradom od vremena Slobodana Miloševića do danas".
 
"Vučić je vrhunski majstor za očuvanje nacionalnog interesa srpskog naroda, što je pokazao i svojim govorom u Generalnoj skupštini UN (u utorak)", naveo je Vučić.
 
Vučević se zahvalio Dodiku na uručenom oredenu, navodeći da je to veliko priznanje ne samo za njega, već i za ceo Vučićev tim.
 
"Verujem da ćemo, uz sve izazove koji su pred nama, biti mudri, racionalni i strpljivi, da ćemo sačuvati Srbiju i Republiku Srpsku. Prirodno je da sarađujemo, mi smo jedan narod, prošlost nam je zajednička i imamo pravo da delimo zajedničku budućnost", kazao je Vučević.
 
Dodao je da će Srbija nastaviti da podržava Republiku Srpsku u skladu sa Dejtonskim sporazumom, Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama i Deklaracijom o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, usvojenom na "Svesrpskom saboru".
 
U toj Deklaraciji sa 49 zaključaka, koju su vlade Srbije i Republike Srpske usvojile na "Svesrpskom saboru", konstatuje se, između ostalog, da srpski narod predstavlja "jedinstvenu celinu", da je Dejtonski sporazum "trajno i bitno narušen" i pozivaju se svi međunarodni akteri da se vrate njegovom poštovanju. Navodi se i da teritorija Republike Srpske ne može biti otuđena mimo Ustava i zakona tog entiteta BiH.
 
Vučević je takođe najavio nove zajedničke projekte Republike Srpske i Srbije, navodeći da će biti realizovan autoput Banjaluka-Beograd i da će se raditi na izgradnji aerodroma u Trebinju.
 
On je dodao da će Srbija nastaviti da podržava Srbe u Federaciji BiH i dodao da "nema ništa protiv toga da političko Sarajevo podržava Bošnjake koji žive na teritoriji Srbije".
Premijer Srbije je pozvao Srbe u BiH na jedinstvo, jer se, kako je kazao, "jedino na taj način može očuvati srpski nacionalni interes".
 
Dodik i Vučević će danas u Srpcu otvoriti vrtić "Srbija", koju je finansirala Vlada Srbije.
  • R49

    26.09.2024 22:43
    Priznanje
    Zaslužena (ko)lajna.
  • zztop

    26.09.2024 22:13
    Alaj vole da se ordenišu ... narode i ordenje je od tvojih novaca ...
  • Koferce

    26.09.2024 22:11
    Ja tebi Serdare, ti meni Vojvodo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija