Evropski sud za ljudska prava naložio Srbiji da se uzdrži od proterivanja kurdske porodice u Tursku

Evropski sud za ljudska prava naložio je Srbiji da se uzdrži od proterivanja kurdske porodice, majke sa dvoje maloletne dece, u Tursku gde bi mogli da budu izloženi političkom i etničkom progonu.
Evropski sud za ljudska prava naložio Srbiji da se uzdrži od proterivanja kurdske porodice u Tursku
Foto: 021.rs
Kako je danas saopštila nevladina organizacija Centar za istraživanje i razvoj društva (IDEAS), majka sa dvoje dece je bila zadržana na aerodromu "Nikola Tesla" od 23. do 25. septembra, kada su, po nalogu Evropskog suda za ljudska prava, pušteni na slobodu.
 
Oni se sada nalaze u Srbiji na bezbednom.
Ovo je druga privremena mera koju je Evropski sud za ljudska prava doneo u odnosu na Srbiju za nešto više od mesec dana, zbog postupanja Stanice granične policije Beograd na aerodromu "Nikola Tesla", a osma od 2013. godine, podseća IDEAS u saopštenju.
 
Odluka Evropskog suda ukazuje na sistemsku praksu odbijanja pristupa teritoriji i postupku azila osobama koje su u potrebi za međunarodnom zaštitom.
Kako se dodaje, poslednja privremena mera koju je izrekao Evropski sud za ljudska prava "potvrđuje nalaze svih relevantnih međunarodnih tela da se izbeglice na aerodromu 'Nikola Tesla' arbitrarno zatvaraju, da im se uskraćuje pristup pravima osoba lišenih slobode, kao i pravo na pristup teritoriji i postupku azila".
 
"Takođe, praksa je i da se ljudi, bez omogućene usluge prevodioca, nasilno ukrcavaju na letove i vraćaju na teritoriju onih država gde im preti opasnost po život, rizik od mučenja, arbitrarnog zatvaranja i kršenje prava na pravično suđenje", piše u saopštenju.
 
IDEAS podseća na preporuke Komiteta za ljudska prava UN, Komiteta protiv torture UN, kao i Specijalnog izvestioca za torturu, koji od 2015. godine kontinuirano kritikuju postupanja u ovakvim i sličnim slučajevima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija