Vučević: Postoji ambijent za vraćanje obaveznog vojnog roka

Premijer Srbije Miloš Vučević ocenio je da "postoji ambijent i politička volja da se zakonom ponovo uvede obavezno služenje vojnog roka".
Vučević: Postoji ambijent za vraćanje obaveznog vojnog roka
Foto: 021.rs
On je na sednici Skupštine Srbije na kojoj se razmatra rebalans budžet za 2024. godinu, kojim su za budžet Ministarstva odbrane uvećana sredstva sa 10,8 milijardi dinara na skoro 62 milijarde dinara, gde spada i prva rata za kupovinu francuskih borbenih aviona "rafal", rekao da su rađene "ozbiljne analize".
 
"Stručna služba Vojske Srbije vršila je procenu i pozitivnih i negativnih efekata takve potencijalne odluke i nakon detaljnih analiza, konačno mislim da imamo i atmosferu da u periodu koji je pred nama donesemo predlog zakona kojim vraćamo obavezno služenje vojnog roka u trajanju od 75 dana", rekao je Vučević, odgovarajući na pitanja opozicije "da li se Srbija naoružava zbog rata".
Kako je rekao, svestan je da se ne može vratiti vreme koje je bilo pre 10 ili 20 godina, kao i da je za 14 godina izgubljeno 14 generacija koje nisu služile vojni rok, osim onih koji su se dobrovoljno javili, a prosečno ih je godišnje bilo nešto više od 1.000.
 
Dodao je da svake godine "ogroman broj ljudi zbog starosti napušta redovan sastav Vojske".
"To je takav deficit i takva destrukcija odbrambenog potencijala jedne države i sa svim ulaganjima u vojsku, sa promocijom profesionalne vojske, sa većim platama, boljom opremom, uniformom, naoružanjima, vozilima, vi možete u jednom delu da nadomestite to, ali ne možete u ovom socijalnom ambijentu, ne samo u Srbiji nego u svetu, da samo iz profesionalnog sastava popunite ono što vam je potrebno", rekao je Vučević.
 
Naveo je da to ne uspevaju ni SAD koje imaju najveća ulaganja za vojsku, a imaju deficit u Kopnenoj vojsci koja im je okosnica Oružanih snaga.
 
"Verujem da ćemo zajedno imati ozbiljnu analizu i raspravu u parlamentu kada izađemo sa tim predlogom zakona i kada ćete videti mnogo preciznije ono što predviđamo", rekao je Vučević.
 
Dodao je da "ne razume optužbu za ratnu retoriku jer Srbija priznaje sve susede, Bosnu i Hercegovinu i nema pretenzije ni prema jednoj državi".
 
"Rešena su sva pitanja prema Severnoj Makedoniji, sa Crnom Gorom želimo najbolje moguće odnose, sa Mađarskom imamo najbolje istorijske odnose, sa Rumunijom nikad nismo imali probleme, sa Bugarima radimo i mislim da možemo da imamo mnogo bolje odnose. I Hrvatima i nama trebaju bolji odnosi", naveo je on.
 
Bezbednosna i demografska situacija u Srbiji traži, kako je rekao, odgovornu politiku i naveo da "očekuje da se 1.000 vojnika vrati na Kosovo što dopušta Kumanovski sporazum iz 1999. godine".
 
On je tražio od opozicije da "odgovornije govori o vojsci i da ne politizuje to što je u sudaru s vojnim vozilom petoro poginulo na putu Raška-Novi Pazar".
 
"Taj ko je kriv za to krivično delo izaćiće pred lice pravde, ali to ne znači da treba napadati vojsku. Kada nastrada vatrogasac, to ne znači da nam ne treba vatrogasna služba ili da ne treba vojska, a kada dođe stani-pani potrebna je", rekao je Vučević.
 
Odbacio je optužbe Miloša Parandilovića (Narodni pokret Srbije-Novo lice Srbije) da je vlast "razbucala sistem u vojsci i da mnogi napuštaju tu službu".
  • Veteran

    27.09.2024 22:42
    .
    Krajnje je vreme da se Država dostojno oduži ratnim veteranima,učesnicima ratova devedesetih.(Ugledajte se na recimo na Hrvatsku).
  • Анита

    27.09.2024 22:17
    Воља СНС
    Чија воља?СНС?Ко прави тај амбијент?Покрали сте шта сте стигли,сад гледате како да што више туђе деце истерате из земље!Стидим се туђег стида!
  • 313z

    27.09.2024 22:16
    Razni ambijenti
    Vučević: Postoji ambijent za vraćanje obaveznog vojnog roka

    Takođe postoji ambijent da trenutna vlast bude smenjena i ode na đubrište istorije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija