"Woke za vlast postaje fantastična reč koja sve plaši, kao Šolak"

Profesorka FPN u penziji Jelena Đorđević, govoreći o kritikovanju Woke kulture od strane vlasti, rekla je da će reč "Woke" za vlast postati fantastična reč koja sve plaši, kao što je i "Šolak".
"Woke za vlast postaje fantastična reč koja sve plaši, kao Šolak"
Foto: Beta (Vlada Srbije/Ministarstvo za brigu o porodic
Novinarka Jovana Gligorijević ističe da navodi "Woke ugrožava porodične vrednosti" jesu propagandna kampanja koja dolazi od svetskih konzervativnih političara, među kojima su i Tramp, Putin i Orban.
 
Govoreći u Generalnoj skupštini UN, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će se "tradicionalna Srbija boriti protiv Woke pokreta koji negira porodične vrednosti".
 
Ministarka za brigu o porodici i demografiju Srbije Milica Đurđević Stamenkovski je rekla da je "Srbija moderna zemlja, ali nespremna da žrtvuje svoje tradicionalne vrednosti", kao i da Woke kultura pokušava da podrije tradicionalnu porodicu.
"Pokret jeste krenuo vezan za probleme rasizma, pa se proširio na razne društvene grupe. To je reakcija na diskriminaciju. Problem postoji sa pokretom, a to je što njegovi odjeci dolaze iz Amerike. To jeste američki izum. Često se svode na seksualna i rodna prava. Sve druge forme diskriminacije su u drugom planu. Činjenica je da Vučićeva ciljna grupa nema pojma šta to znači i sigurna sam da će 'Woke' postati fantastična reč koja sve plaši, kao što je 'Šolak, Šolak, Šolak' za koga niko od njegovih glasača nema pojma ko je", navela je penzionisana profesorka Fakulteta političkih nauka Jelena Đorđević za N1.
 
Ona navodi da jeste problem što se to vezuje za rodno-seksualne, polne odnose, što predstavlja, kako kaže, jedan dunbinski problem koje šire društvo ne može na najbolji način da shvati.
"Zato se fokusiraju na porodične vrednosti. Sve se svodi na ideju o propagandi LGBT i problematizaciju polnih uloga. To nije samo kod nas, već i u Evropi. Postoje problemi u vezi sa agresivnom kampanjom, protiv nečega što je činjenica", navela je Đorđević.
 
Na pitanje zašto se predsednik Srbije opredelio da se "Woke kultura" istakne kao nešto protiv čega se treba boriti, Gligorijević kaže da ta to postoje dva razloga.
 
"Jedna je da skrene pažnju, dok se nešto drugo dešava. Ne isključujem pokušaj da to uradi. Druga stvar je preslikvanje modela konzervativnih političara, ne samo američkih. Woke kultura dolazi iz Amerike. Ali, od 2016. konzervativni, radikalno desni političari, izvrgavaju ruglu pojam Woke kulture i tu reč koriste kada nekoga hoće da uvrede i pokušavaju da značenje te reči izmene. Vučić se svrstava u taj red evropske desnice, pokušavajući da poruči nešto ostatku sveta i Ujedinjenim nacijama. Nije mi jasno kako uspeva da suprotstavi pojam naših tradicionalnih vrednosti sa Woke kulturom u autentičnom, a ne izvrguntom značenju", ističe Jovana Gligorijević.
 
"Sa jedne strane imamo Vučića koji se zakljinje u liberalne principe, a sa druge strane podržava diskurse koje su započeli Orban i Putin", kaže Jelena Đorđević.
  • Realista

    28.09.2024 20:33
    Idiokratija
    Woke pokret, jer to nije nikakva kultura već pokret poput jehovinih svedoka ili sajentologa samo bez para, tj. bez razloga, je slepo crevo razvoja društva kao što je to bio hipi pokret - ne donosi ništa konstruktivno, ne bavi se suštinom i komplikuje društvenu hijerarhiju. Woke i Cancel pokret imaju istu bazu u društvu ali drugačije ciljeve.
  • Joji

    28.09.2024 20:28
    Vucko
    Vucica ne volim ni na slici da vidim! Sto se tice woke-a poptpuno podrzavam gore pomenutog!
  • Veka NS

    28.09.2024 19:43
    Tradicionalne vrednosti
    Izgleda da se ovde netradicionalne vrednisti tolerišu samo Brnabićki.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija