Društvo direktora škola odgovorilo ministarki: Razlozi zbog kojih nismo pravili spiskove štrajkača

Društvo direktora škola Srbije uputilo je pismo ministarki prosvete Slavici Đukić Dejanović, reagujući na dopis Ministarstva prosvete u kome su iznete kritike na račun direktora.
Društvo direktora škola odgovorilo ministarki: Razlozi zbog kojih nismo pravili spiskove štrajkača
Foto: 021.rs
Ministarstvo je direktore škola kritikovalo zbog toga što nisu prijavili tačne podatke o broju zaposlenih koji su učestvovali u obustavi rada 16. septembra.
 
U pismu u koje je list "Danas" imao uvid, navodi se da su direktori škola dobili pisane najave obustave rada ili skraćenja časova od predsednika sindikata u svojim školama, te su, uvažavajući propise, ali i na osnovu višegodišnjeg iskustva i uspešnog rukovođenja ustanovama, pokušali da nađu rešenja koja neće dodatno produbiti i onako zahtevne situacije i probleme u školama i zato nisu pravili spiskove zaposlenih.
"Za nas je dovoljna i važeća odluka sindikata", poručuju članovi Društva direktora škola Srbije.
 
Oni kažu da razumeju i podržavaju zahteve kolega u svojim školama za poboljšanje materijalnog položaja.
 
"I pored toga što se u proglasu sindikata direktori škola ’okrivljuju za rad’ u školama i, kako se kaže, nameću rad po pitanjima planova, IOP-a, dopunske, dodatne, takmičenja i ostalih stvari, mi razumemo i podržavamo zahteve naših kolega u školama za poboljšanjem materijalnog položaja. Zahtevi su više nego opravdani, ali i ističemo da Društvo direktora škola Srbije ne može nikako da prihvati i podrži obustavu rada naših zaposlenih koja nije u skladu sa zakonom", navodi se u pismu ministarki.
Ministarku iz ovog udruženja podsećaju da su uputili zahtev za izmenu koeficijenta obračuna zarade za direktore.
 
"Uzevši u obzir nadležnost direktora i odgovornost direktora, smatramo da je i naš zahtev opravdan. Svakako smo i neprijatno iznenađeni podelom na nastavno i nenastavno osoblje u školama. Ta podela i odbijanje zahteva koje su tražile naše kolege doprinosi povećanju problema koji su inače prisutni u realizaciji obrazovno-vaspitnog rada u školama", navodi se u pismu.
 
Direktori su se osvrnuli i na kritike zbog toga što su učenike i roditelje obavestili o štrajku.
 
"Ukazali ste nam, i od nas tražite da učenike i roditelje ne obaveštavamo o obustavi rada, a za štrajk je znala cela javnost, a i roditelji koji su i sami prošli kroz štrajkove kao učenici i sami znaju kako da postupe u takvoj situaciji. Zaposleni koji su obustavili rad ili bili u zakonskom štrajku su isti oni nosioci poslova u svim školama koje postižu uspehe i na domaćim i na međunarodnim takmičenjima i grade sa nama kvalitetnu školu. Takođe, predsednici sindikata u školama su istaknuti nastavnici i naši saradnici", navode oni.
 
Ocenjuju i da "obrazovno-vaspitni sistem u Srbiji u značajnoj meri počiva na entuzijazmu svih zaposlenih u školama".
 
"Poštovana ministarko, nemamo boljih od njih. Niti će ih u narednim godinama biti, jer je interesovanje za upis na nastavničkim fakultetima minimalno", ukazuju iz Društva direktora.
  • II

    28.09.2024 22:56
    Opa!
  • NS

    28.09.2024 22:37
    Ne shvataju oni prosvetu,obi samo slepo slušaju vođu.A vođa čega se dotakne uništi, zato prosvetari ujedinjeni do kraja pa da vidimo.Na kraju krajeva možete i da prodajete hleb u pekari za malo manju platu,ali onda opušteno.
  • Roditelj

    28.09.2024 22:36
    Nastavnik
    Nastavnik u školi je takođe roditelj kod kuće.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija